Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džuveč (djuveč) z vojny

Džuveč je tradiční balkánské jídlo, které spojuje chuť masa, rýže a zeleniny v sytý a poctivý pokrm. Připravte si ho ve stylu, jaký vařily kuchařky v době vojenské služby v kasárnách – přesně tak, jak si ho pamatuje autor tohoto receptu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Indra Indra

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

1 hrnek = 250 ml

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli osmažíme dorůžova. Krok 2: Přidáme mleté maso a restujeme. Počkáme, až maso pustí šťávu. Krok 3: Přidáme mraženou zeleninu a kostku bujónu. Podlijeme třemi hrnky vody. Pokud nechceme použít bujón, podlijeme směs vývarem namísto vody. Krok 4: Přidáme suchou rýži, koření a prolisovaný česnek. Za občasného míchání dusíme do změknutí rýže (asi 15 minut, dle návodu na obalu). Dle potřeby můžeme dolít vodu (nebo vývar). Krok 5: Nakonec přidáme okapané sterilované fazole. Promícháme a necháme prohřát. Krok 6: Hotový džuveč podáváme posypaný strouhaným sýrem a doplněný bagetkou.

TIP: Vyzkoušejte připravit také srbské rizoto

Zveřejněno 10. 2. 2026

Poznámka autora Indra

Tento džuveč nám vařili v devadesátých letech na vojně v kasárnách v Janovicích nad Úhlavou.

Pro obměnu je možné přidat lžíci mleté sladké papriky.

Mražená zeleninová směs obsahuje mrkev, petržel, celer, hrášek a kukuřici. Pokud chcete jemnější chuť, použijte mraženou zeleninovou směs s bylinkovým máslem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Džuveč (djuveč) z vojny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5JAE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Džuveč (djuveč) z vojny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5JAE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso mleté, cibule, olej, směs zeleninová mražená, bujón hovězí, rýže, fazole, česnek, pepř mletý, rozmarýn, koření oregáno, bobkový list, sůl, sýr strouhaný, bageta

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]