Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečené flíčky se zelím hlávkovým

Někdy není mnoho času na složitou přípravu jídla. Přitom existuje více pokrmů, kde pouze z několika surovin vykouzlíte výborné syté obědy či večeře. Recept na flíčky s karamelizovaným zelím je jedním z nich.

Hodnocení receptu je 5,0 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby odstátí zelí

75 min (25 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby odstátí zelí)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 064 kJ /
2 644 kcal
Bílkoviny76,31 g
Tuky107,47 g
Vláknina26,10 g
Cholesterol 594 mg
Sodík 1,09 g
Sůl2,42 g
Sacharidy329,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu nakrájíme na kostičky. Z hlávky zelí vyřízneme opatrně košťál. Odebíráme postupně listy do požadované váhy. Krok 2: Listy zelí poskládáme na sebe a velkým nožem nebo sekáčkem nařežeme na tenké nudličky do větší misky. Poté osolíme špetkou soli a prohněteme rukou, aby zelí změklo. Necháme stát stranou cca 30 minut. Krok 3: Do větší hluboké pánve dáme rozehřát sádlo. Přidáme slaninu, orestujeme, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Přidáme vymačkané zelí a opékáme za častého obracení do zlatavé barvy (nesmí se připálit). Krok 4: Současně ve velkém hrnci dáme vařit dostatečné množství vody. Osolíme a uvaříme těstoviny dle návodu na obalu (cca 7 minut). Krok 5: Zapneme troubu na 170 °C. Zapékací pekáček vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Krok 6: Uvařené flíčky přecedíme, dáme do mísy a důkladně promícháme s opečeným zelím. Osolíme a opepříme dle chuti. Krok 7: Přendáme do připraveného pekáčku, zalijeme rozkvedlanými vejci a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 20 minut. Pak zvýšíme teplotu na 190 °C a dopečeme do zlatavé barvy. Krok 8: Podáváme samotné nebo s nakládanou zeleninou.

TIP: Jídla z jednoho pekáčku

Zveřejněno 4. 12. 2023

Poznámka autorky Marie Svarcova

Ze zelí vyřízneme tvrdý střed a postupujeme až do požadované váhy odebíráním listů. Zbylá menší hlávka zelí vydrží pak mnohem déle než půlka nebo čtvrtka zelí, kterou bychom odkrojili a zabalili do fólie.

Flíčky promíchané s opečeným zelím jsou výborné i nezapečené a bez vajec, jako rychlá varianta pokrmu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6NE9

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6NE9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (5)

Toho jsem se v dětství najedl a dělám občas i já. Máma nechala na sporáku cibuli na sádle zesklovatět přímo v pekáči, aby neměla tolik špinavého nádobí a v tom nakrájené zelí za častého míchání zapékala v troubě do světle hněda, pak uvařené fleky (dělala si je sama), do nazlátlého zelí zamíchala a dopekla. Bez slaniny i cukru, kdysi nebylo tolik peněz.

Carlosss40: :-K Děkuji za komentář ale upřesním : Kromě těstovin jako kolínka, penne a makarony si dělám ostatní všechny domácí buď čerstvé nebo k uskladnění. Špetka cukru se dává nejen pro chuť ale aby lépe zkaramelizovalo i zelí. Dělám to v dnešní době kdy je možné kousek slaniny nebo špeku nabo i škvarky přidat bez problémů - 50 g stačí ale nutné to není. Každý si může udělat podle své chuti. :-K hezký večer.

zuzi777a: :-) děkuji za komentář - kousek je málo :-D já to mám moc ráda i nezapečené :-K krásný den

Zrovna mi čeká v ledničce kousek zelí. Dnešní večeře budou flíčky! Děkuji za tip!:-*

Suroviny:
flíčky, zelí bílé hlávkové, sádlo, slanina, cukr krystal, pepř mletý, vejce, sůl, sádlo, strouhanka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]