Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z červené čočky s kurkumou

Polévka z červené čočky je výjimečná nejen svou sytou, hřejivou chutí, ale také vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Kombinace kořenové zeleniny, batátů, kurkumy a česneku jí dodává krásnou barvu a lákavou vůni.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Dagmarek Dagmarek

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Propláchneme čočku a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev na půlměsíčky, celer na tenké plátky, česnek prolisujeme a batáty nakrájíme na kostičky. Krok 2: Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli. Po zpěnění cibule přidáme mrkev a celer. Restujeme asi 5 minut. Krok 3: Po orestovaní zeleniny přidáme koření i česnek a krátce orestujeme. Ne dlouho, aby koření nezhořklo, asi půl minuty. Krok 4: Přidáme propláchnutou čočku a batáty a promícháme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Poté přikryjeme pokličkou a ztlumíme. Vaříme asi 15 minut. Záleží na velikosti námi nakrájené zeleniny. Krok 5: Polévku odstavíme z plotny a dochutíme podle sebe solí a pepřem. Krok 6: Pokud máme rádi krémovější polévku, stačí část odebrat a rozmixovat ponorným mixérem.

TIP: Červená čočka je luštěnina plná zdraví

Zveřejněno 27. 2. 2026

Poznámka autorky Dagmarek

Jeden z mých oblíbených receptů takzvaně z jednoho hrnce. Polévka je výjimečná svým vysokým obsahem bílkovin a velkým podílem vlákniny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kJKJ

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kJKJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
čočka červená, batáty, mrkev, celer řapíkatý, cibule, česnek, olej, vývar zeleninový, kurkuma, koření kari, sůl, pepř

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]