Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Housky – zajíčci

Kynuté těsto může být zpracováno i zábavnou formou. Svým dětským koledníkům můžete na Velikonoce připravit občerstvení ve tvaru roztomilých zajíčků. Z kynutého těsta podle návodu vytvarujete dokonalé ušáky.

Hodnocení receptu je 4,5 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Středně náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí těsta

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 10 kusů

10kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 489 kJ /
2 268 kcal
Bílkoviny71,50 g
Tuky34,57 g
Vláknina24,26 g
Cholesterol 15 mg
Sodík 5,28 g
Sůl13,10 g
Sacharidy405,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme jogurt a olej. Krok 2: Mouky smícháme se solí a cukrem. Přidáme je k tekutým surovinám a rozdrobíme droždí. Vypracujeme hladké těsto (nejlépe pomocí robota). Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky. Krok 3: Těsto zakryjeme a necháme kynout asi 60 minut, dokud nezdvojnásobí objem. Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na 10 dílů a vytvarujeme bochánky. Necháme 5 minut odpočinout, poté každý díl vyválíme do oválné placičky. Krok 5: Na jedné straně nastřihneme „uši“, lehce navlhčíme místo přehybu vodou a vytvarujeme zajíčka (viz fotografie). Položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu vykynout. Krok 6: Troubu předehřejeme na 195 °C. Krok 7: Naznačíme oči a čumáček (např. koncem vařečky překrytým fólií). Krok 8: Zajíčky lehce postříkáme vodou a pečeme asi 20 minut dozlatova. Krok 9: Po upečení přeneseme na mřížku a necháme vychladnout.

TIP: Čím uděláme dětem radost o Velikonocích?

Zveřejněno 28. 3. 2021

Poznámka autorky Merylas

Tento velice jednoduchý postup tvarování jsem viděla opět na polských stránkách s recepty, těsto jsem si udělala svoje. Lze ale použít jakékoliv kynuté těsto, slané i sladké. A velikost ušáků zvolíme taky podle svých potřeb.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Housky – zajíčci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qKlD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Housky – zajíčci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qKlD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Krásné zpracování a skvělý nápad😊

srettka: Díky, jsem ráda, že se recept líbí. <3 Nápad tvarování není můj, ale také mě ušáci zaujali, je to opravdu hlavně pro děti. :-) :-K

To je úžasný <3 vnučka miluje zajíčky i králičky, děkuji za nápad i inspiraci:-8:yes::yes::yes:

Suroviny:
mouka hladká, mouka celozrnna pšeničná, mouka celozrnná žitná, jogurt, olej, voda, cukr krupice, droždí čerstvé, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]