Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě
Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě

Špenátové šneky podle Míši Landové

Kynuté špenátové šneky podle receptu Míši Landové jsou dokonale vláčné a plné náplně. Na té se rozhodně nešetří. Kromě špenátu se v ní ukrývá i cibulka, čerstvý sýr, parmazán a česnek. Určitě je vyzkoušejte, hned se po nich zapráší.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jenufka

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

65 min (45 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

15–16 šneků

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Krok 2: Mouku se solí prosejeme do mísy, přidáme sušené droždí a promícháme. Do vlažného mléka přidáme žloutky a olej, prošleháme a vlijeme do suché směsi. Ručně nebo pomocí robota vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Zakryjeme ho fólií a necháme na teplém místě vykynout do dvojnásobného objemu. Mezitím připravíme náplň. Krok 3: Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Orestujeme na malém množství tuku. Přidáme špenát, promícháme a chvilku restujeme. Necháme vychladnout, přidáme krémový sýr, parmazán a podle chuti osolíme a opepříme. Promícháme dohladka. Krok 4: Vykynuté těsto rozválíme na plát o velikosti 45×40 cm a potřeme ho připravenou špenátovou náplní. Po delší straně stočíme do rolády, konce přimáčkneme a celou roládu lehce poválíme. Vroubkovaným nožem ji nakrájíme na zhruba 3 cm silná kolečka (šneky) a rozložíme je na dva plechy vyložené pečicím papírem. Krok 5: Každý kousek lehce zmáčkneme, aby byl šnek placatější (třeba kouskem pečicího papíru) a potřeme rozšlehaným vejcem. Šneky necháme na plechu ještě chvíli dokynout. Mezitím předehřejeme troubu na 190–200 °C (horní/dolní ohřev). Krok 6: Plechy postupně vložíme do trouby a pečeme dozlatova zhruba 20 minut. Krok 7: Ihned po vytažení z trouby můžeme horké šneky potřít rozpuštěným máslem smíchaným s prolisovaným česnekem a špetkou soli. Necháme je vychladnout a ihned podáváme.

TIP: Špenátové pohoštění pro návštěvu

Zveřejněno 1. 4. 2026

Poznámka autora Jenufka

Do náplně jsem přidala asi 100 g špenátu navíc a vrchovatou lžičku bazalkového pesta. Hodilo by se jistě i to z medvědího česneku. S těstem se skvěle pracuje, netrhá se. Šneky jsou krásně vláčné a určitě je budu péct pravidelně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xvl6

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xvl6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, droždí sušené, mléko, olej rostlinný, žloutek, sůl, špenát listový mražený, cibule, česnek, olej, sýr, sýr parmazán strouhaný, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]