Sušená rajčata v olejové lázni
Sušená rajčata se stávají oblíbenou součástí našich jídelníčků. Využijete je v teplé i studené kuchyni, ale pochutnat si na nich můžete i samostatně. Pokud takto zpracujete přebytky vyzrálých domácích rajčat, připravíte si lahůdku pro zimní sezónu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 846 kJ / 3 309 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,57 g |
Tuky | 290,79 g |
Vláknina | 38,54 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 153 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 133,78 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rajčata omyjeme a krájíme buď na přibližně 3mm plátky nebo rozkrojíme příčně. V tom případě ostrou lžičkou vydlabeme středovou dužinu, kterou můžeme použít například do leča.
Krok 2: Rozkrojená rajčata mírně osolíme a vložíme buď do trouby nebo do sušičky na ovoce a sušíme. Pokud sušíme v sušičce, plata je dobré po nějakém čase prohazovat.
Krok 3: Sušení v horkovzdušné troubě při teplotě 70 °C může trvat i 12 hodin. V případě sušení v troubě je lepší rajčátka rozložit na mřížku, zkrátíme tím proces sušení.
Krok 4: Usušená rajčata přendáme do misky, zakápneme lžičkou octa (možno použít i balzamikový), přidáme bylinky a důkladně promícháme.
Krok 5: Do kastrolu nalijeme olivový olej a zahříváme až k bodu varu.
Krok 6: Sklenici, do které dáme rajčata, vypláchneme horkou vodou.
Krok 7: Do horké sklenice naskládáme rajčata zhruba do 3/4 sklenice, ne výše, protože olejem rajčata nabydou na objemu.
Krok 8: Na napěchovaná rajčata lijeme pomalu a velmi opatrně olej. Všechna rajčata by měla být v oleji ponořená. Poté otřeme okraj sklenice dočista.
Krok 9: Sklenici pevně zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po 24 hodinách můžeme ochutnat.
Zveřejněno 8. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sušená rajčata v olejové lázni
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M7zG
Moje poznámka
Sušená rajčata v olejové lázni
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M7zG
Nejnovější recepty
Domácí libečková sůl
Přidáno před 2 hodinami
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 6 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 6 hodinami
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 7 hodinami
Sekaná s červenou řepou, hráškem a kukuřicí
Přidáno před 7 hodinami
Karamelizovaná červená cibule
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaný piškotový korpus
Rouzis před 1 minutou
Česnekovo-rajčatová směs bez konzervace
AndreaMachacova před 1 hodinou
Rajská omáčka s masovými kuličkami
zlatko4 před 2 hodinami
Bramborák se švestkami
Lenka Sedlackova před 4 hodinami
Přesnídávka jablečná
HancaSvarc před 6 hodinami
Nepečený jablečný dort
RNRNH před 6 hodinami
Tvarohová bábovka od Dity P.
chameleon před 8 hodinami
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 19 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 21 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 21 hodinami
Tématické fráze:
sušení rajčat,
sušená rajčata recept,
sušena rajčata,
sušení rajčat v sušičce,
sušená rajčata v oleji recept,
jak usušit rajčata,
recept na sušená rajčata v oleji,
sušení rajčat v troubě,
sušená rajčata v troubě,
jak sušit rajčata,
recept na sušená rajčata,
jak naložit sušená rajčata,
jak spravne susit rajcata,
jak dlouho sušit rajčata v sušičce,
sušená rajčata v oleji,
sušené rajčata recepty bez masa,
sušená rajčata v sušičce,
jak sušit rajčata v sušičce,
jak použít sušená rajčata,
recept sušená rajčata
Suroviny:
rajče,
olej olivový,
ocet,
sůl,
sušená bazalka,
koření oregáno sušené,
tymián sušený,
koření provensálské,
česnek sušený
Komentáře (102)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Děkuji
12 hodin není třeba, to jsou už přesušená příliš. Nezapomínejte při sušení troubu POOTEVŘÍT, stačí např. vložit nůž, jen na škvírku - aby vevnitř necirkulovala odpařovaná voda a nezpomalovala sušení.
Sušit je také dobré stejně veliké kousky, abychom nemuseli řešit různou dobu sušení (je dobré stejně zkontrolovat průběžně jak to jde, jestli nám např. trouba nehřeje víc vzadu než vepředu a případně plech otočit)
jinak sušená rajčátka to je super věc
díky Jahu
A jelikož už musela být 1. ochutnávka, tak nic nemění na tom, že je to delikateska
Suším v sušičce, trošku dražší, ale plata nemusím přehazovat.
Díky za recept, akce sušení stále pokračuje
Fotka nic moc, je to až ze sklepa - v celém domě jsem nenašla "dobré světlo"