Sušená rajčata v olejové lázni
Sušená rajčata se stávají oblíbenou součástí našich jídelníčků. Využijete je v teplé i studené kuchyni, ale pochutnat si na nich můžete i samostatně. Pokud takto zpracujete přebytky vyzrálých domácích rajčat, připravíte si lahůdku pro zimní sezónu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 846 kJ / 3 309 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,57 g |
Tuky | 290,79 g |
Vláknina | 38,54 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 153 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 133,78 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rajčata omyjeme a krájíme buď na přibližně 3mm plátky nebo rozkrojíme příčně. V tom případě ostrou lžičkou vydlabeme středovou dužinu, kterou můžeme použít například do leča.
Krok 2: Rozkrojená rajčata mírně osolíme a vložíme buď do trouby nebo do sušičky na ovoce a sušíme. Pokud sušíme v sušičce, plata je dobré po nějakém čase prohazovat.
Krok 3: Sušení v horkovzdušné troubě při teplotě 70 °C může trvat i 12 hodin. V případě sušení v troubě je lepší rajčátka rozložit na mřížku, zkrátíme tím proces sušení.
Krok 4: Usušená rajčata přendáme do misky, zakápneme lžičkou octa (možno použít i balzamikový), přidáme bylinky a důkladně promícháme.
Krok 5: Do kastrolu nalijeme olivový olej a zahříváme až k bodu varu.
Krok 6: Sklenici, do které dáme rajčata, vypláchneme horkou vodou.
Krok 7: Do horké sklenice naskládáme rajčata zhruba do 3/4 sklenice, ne výše, protože olejem rajčata nabydou na objemu.
Krok 8: Na napěchovaná rajčata lijeme pomalu a velmi opatrně olej. Všechna rajčata by měla být v oleji ponořená. Poté otřeme okraj sklenice dočista.
Krok 9: Sklenici pevně zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po 24 hodinách můžeme ochutnat.
Zveřejněno 8. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sušená rajčata v olejové lázni
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M7zG
Moje poznámka
Sušená rajčata v olejové lázni
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M7zG
Nejnovější recepty
Jednoduché a rychlé rizoto s ředkvičkami
Přidáno před 2 hodinami
Tartaletky s rebarborovým pudinkem
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s uzenou vepřovou panenkou
Přidáno před 2 hodinami
Brynzáky s opečenou šunkou a cibulkou
Přidáno před 2 hodinami
Bramborové placičky se špenátem a vejcem
Přidáno před 2 hodinami
Jablečné linecké řezy
Přidáno před 3 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Milionová polévka našich babiček
ZuzkaBob před 29 minutami
Lehký tvarohový koláč
Veronika98 před 1 hodinou
Smetanové kedlubny na sladkokyselo
Sahula před 1 hodinou
Zeleninový krém s restovanými žampiony
Jelen97 před 1 hodinou
Smažená treska
TondaJ před 1 hodinou
Cuketový krém s bílkovými nudlemi
Jelen97 před 2 hodinami
Dršťková polévka
Kajkajak před 2 hodinami
Cuketová pizza
ovocny.caj před 2 hodinami
Jogurtové muffiny
Hansenka před 2 hodinami
Boloňské špagety
Kozlik6797 před 2 hodinami
Tématické fráze:
sušení rajčat,
sušená rajčata recept,
sušena rajčata,
sušení rajčat v sušičce,
sušená rajčata v oleji recept,
jak usušit rajčata,
recept na sušená rajčata v oleji,
sušení rajčat v troubě,
sušená rajčata v troubě,
jak sušit rajčata,
recept na sušená rajčata,
jak naložit sušená rajčata,
jak spravne susit rajcata,
jak dlouho sušit rajčata v sušičce,
sušená rajčata v oleji,
sušené rajčata recepty bez masa,
sušená rajčata v sušičce,
jak sušit rajčata v sušičce,
jak použít sušená rajčata,
recept sušená rajčata
Suroviny:
rajče,
olej olivový,
ocet,
sůl,
sušená bazalka,
koření oregáno sušené,
tymián sušený,
koření provensálské,
česnek sušený
Komentáře (96)
12 hodin není třeba, to jsou už přesušená příliš. Nezapomínejte při sušení troubu POOTEVŘÍT, stačí např. vložit nůž, jen na škvírku - aby vevnitř necirkulovala odpařovaná voda a nezpomalovala sušení.
Sušit je také dobré stejně veliké kousky, abychom nemuseli řešit různou dobu sušení (je dobré stejně zkontrolovat průběžně jak to jde, jestli nám např. trouba nehřeje víc vzadu než vepředu a případně plech otočit)
jinak sušená rajčátka to je super věc
díky Jahu
A jelikož už musela být 1. ochutnávka, tak nic nemění na tom, že je to delikateska
Suším v sušičce, trošku dražší, ale plata nemusím přehazovat.
Díky za recept, akce sušení stále pokračuje
Fotka nic moc, je to až ze sklepa - v celém domě jsem nenašla "dobré světlo"
a zase mi zůstala jenom jedna sklenice,dostala šéfina
A JÁ PŘITOM RAJČE NEVEZMU DO PUSY