Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 209 kJ / 1 723 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,29 g |
Tuky | 69,03 g |
Vláknina | 23,89 g |
Cholesterol | 96 mg |
Sodík | 7,27 g |
Sůl | 19,38 g |
Sacharidy | 201,57 g |
Postup přípravy
Na dno zapékací misky rozetřeme prolisovaný stroužek česneku a 1-2 lžíce másla. Plátky brambor skládáme vedle sebe a každou vrstvičku osolíme a lehce poprášíme pepřem. Krok 2: Zalijeme smetanou a vývarem, zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem, zatížíme (třeba pokličkou vhodné velikosti), aby brambory dobře přilnuly k sobě a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C.
Pečeme hodinu, potom odkryjeme, zvýšíme teplotu a půl hodiny dopékáme odkryté. Po čtvrt hodině posypeme sýrem (tentokrát jsem použila pecorino).
Zveřejněno 13. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dauphinois gratinované brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gZj6
Moje poznámka
Dauphinois gratinované brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gZj6
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 11 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 12 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 20 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 6 minutami
Jahodové muffins
kahus308 před 19 minutami
Meruňkový koláč
Evellinka před 46 minutami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 2 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 2 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 7 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 8 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 9 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 9 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 10 hodinami
Tématické fráze:
gratinované brambory,
gratinované brambory recept,
gratinované brambory se smetanou,
gratinované,
brambory gratinovane,
gratinovací misky,
recept gratinované brambory,
recepty gratinované brambory,
recept na gratinovane brambory,
výborné gratinované brambory,
gratinované smetanové brambory,
gratinované brambory příloha,
mandolína na brambory,
brambory se smetanou,
jak se dělají gratinované brambory,
klasické gratinovane brambory,
zapečené brambory dauphinois,
francouzske gratinovane brambory,
gratinovaný brambor,
francouzské brambory z ranných brambor
Suroviny:
brambory,
smetana,
bujón,
česnek,
máslo,
pepř černý,
sůl,
sýr strouhaný
Komentáře (20)
Takto jednoduše pečené brambory mě moc lákaly a jsou opravdu super.
Dělala jsem z raných brambor, na dno 4 stroužky česneku na plátky, dala jsem ale jen 50ml zeleninového vývaru, proložila bazalkou a sýr už jsem nedávala. Strouhala jsem na struhadle, aby byly co nejvíce tenké. Opravdu chce dodržet dobu pečení.
Jsou chuťově strašně dobré a ten česnek a pepř je dělají pikantní.