Ořechovka
Ořechovka je likér z nezralých vlašských ořechů, podobně se vyrábí i mandlovice. Ořechovkou léčily naše prababičky a babičky pokažený žaludek po nemírném hodování. Kdo má dostatek ořechů, může vyzkoušet.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 492 kJ / 4 898 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,95 g |
Tuky | 2,57 g |
Vláknina | 7,13 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 39 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 514,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ořechy trháme nejpozději do 24. června, aby neměly vyvinuté tvrdé skořápky.
Krok 2: Nakrájíme je na tenké plátky, přidáme skořici, hřebíček, muškátový květ, alkohol a dáme do pětilitrové láhve pod celofán.
Krok 3: Celofán zavážeme a sklenici postavíme na slunce. Občas lahví zatřeseme. Po 6 týdnech scedíme.
Krok 4: Svaříme cukr s trochou vody a sesbíráme vzniklou pěnu.
Krok 5: Po vychladnutí cukrový roztok smícháme s přecezeným ořechovým extraktem.
Krok 6: Čím déle leží, tím je lepší. Je výborný na žaludeční potíže.
Zveřejněno 23. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ořechovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp5O
Moje poznámka
Ořechovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp5O
Nejnovější recepty
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 6 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 7 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 7 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 7 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 7 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí krtkův dort
Kuba_cooks před 15 minutami
Slané palačinky zapečené se šunkou a italským sýrem
Jan Nemec před 1 hodinou
Ořechová bábovka
SUMAVA před 1 hodinou
Nadýchaný hrnečkový perník
Truhlik12 před 4 hodinami
Rebarborový koláč
tara23 před 5 hodinami
Mechový dort (se špenátem)
Natkaaa před 6 hodinami
Vepřová panenka plněná slaninou a nivou, smetanový pórek.
Makupari před 7 hodinami
Strouhaná buchta II
Xsaxana před 7 hodinami
Strouhaný koláč II
Xsaxana před 7 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
JanaBalcarova před 7 hodinami
Tématické fráze:
domácí ořechovka top recepty,
domácí ořechovka,
jak se dělá ořechovka,
domaci orechovka recept,
vyroba domaci orechovky,
výroba domácí ořechovice,
recept na domácí ořechovku,
nejlepsi orechovka,
výroba domácí ořechovky ze slivovice,
ořechovka ze slivovice,
recept domaci orechovka,
domácí ořechovice,
recept na výrobu ořechovice,
vyroba orechoveho likeru,
orechovka s medem,
výroba ořechovice,
recepty domácí ořechovka,
výroba domácí ořechový likér,
domácí výroba ořechovky,
ořechovice s medem
Suroviny:
ořechy,
skořice celá,
koření hřebíček,
květ muškátový,
vodka,
cukr,
voda
Komentáře (28)
místo cukru dávám med. Nějak jsem to ale spletla a dala ho tam hned na začátku. Vadí to?
David: o likéru, Navir: o pálence
Davide, ořechovka se dělá kolem 35% alkahóóólu.
Pokud víte, kolik lihu jste použil, tak to vynásobte x2,7 a přidejte tolik vody kolik vám vyšel podíl.
(kontrakce lihu je zde zanedbatelná
ořechovku jsem letos dělala poprvé a podařila se. Ale je jí málo, dá se ještě teď natrhat ořechy? Někde jsem četla, že snad skoro do konce července se dají ořechy ještě sbírat.
díky
Puškvorec dáváme taky, třeba i do griotky.