Štrúdl (z domácího těsta)
Nic nevoní tak příjemně jako čerstvě upečený jablečný závin z poctivého domácího těsta. Křehké, tenoučké vrstvy obalují šťavnatou náplň plnou jablek, skořice a rozinek. Štrúdl je klasika, která vždy potěší a zachutná.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 601 kJ / 1 100 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 31,68 g |
| Tuky | 41,56 g |
| Vláknina | 6,00 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 161 mg |
| Sůl | 0,36 g |
| Sacharidy | 146,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapneme troubu na 190 °C.
Krok 2: Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Krok 3: Do misky dáme mouku, špetku kypřicího prášku, sůl, vlahý tuk a vejce. Postupně přiléváme po lžících smíchanou vodu s octem a propracováváme těsto. (Pozor - nepřelít tekutinami.)
Krok 4: Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Uděláme z něj bochánek a přikryjeme nahřátým kastrolkem asi na 5 minut.
Krok 5: Pak těsto rozválíme na tenkou placku (těsto se nemusí podsypávat), potřeme olejem (ne do krajů), posypeme strouhankou.
Krok 6: Na těsto rozložíme jablka, případně dle kyselosti jablek ochutíme cukrem, posypeme vanilkovým cukrem, mletou skořici, rozinkami nebo ořechy.
Krok 7: Naplněné těsto svineme do rolády a uložíme na plech potřený olejem.
Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 190-200 °C asi 45 minut do zrůžovění. Doba pečení a teplota je orientační, každá trouba peče jinak.
Zveřejněno 5. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štrúdl (z domácího těsta)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8O15
Moje poznámka
Štrúdl (z domácího těsta)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8O15
Nejnovější recepty
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 3 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 4 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 20 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno 6. 12. 2025 19:03:50
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno 6. 12. 2025 17:46:33
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí langoše
BTKILI před 2 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 2 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 3 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 3 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 3 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 4 hodinami
Dýňová polévka mistra kuchaře
Merylas před 4 hodinami
Vajíčková pomazánka
Merylas před 4 hodinami
Kuře s divokým kořením
Merylas před 4 hodinami
Tématické fráze:
štrůdl se ztuženým tukem,
koláče se ztuženým tukem,
těsto se ztuženým tukem,
domácí testo na strudl,
těsto na štrúdl s octem,
vegan štrůdl,
strudl s olejem,
těsto na štrůdl s olejem,
zavin se ztuženým tukem,
jablečný koláč se ztuženým tukem,
strudl se stuzenym tukem,
těsto s octem na koláč a štrůdl,
slaný štrůdl se ztuženým tukem,
těsto na štrůdl se ztuženým tukem,
testo na zavin se ztuzenym tukem,
závin těsto se ztuženým tukem,
kynute testo z jahelne mouky,
jablečný závin s ztuženým tukem,
štrůdl jablečný hera,
strudl z olejem
Suroviny:
mouka hladká,
tuk,
voda,
ocet,
sůl,
kypřící prášek do pečiva,
vejce,
olej,
strouhanka,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy
Komentáře (2)