Suroviny
Porce: 4 - 6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 351 kJ / 1 996 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 73,89 g |
| Tuky | 28,83 g |
| Vláknina | 53,30 g |
| Cholesterol | 518 mg |
| Sodík | 760 mg |
| Sůl | 1,32 g |
| Sacharidy | 336,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pohánku zalejeme vriacou vodou tak, aby presahovala asi 1 cm nad pohánku. Zakryjeme a vložíme do perín, dobre zabalíme. Necháme 30 minút odpočívať, potom vyberieme a premiešame.
Krok 2: Pridáme vločky, strúhanku, vajcia a na oleji orestovanú cibuľu. Ochutíme majoránkou, soľou, korením, pridáme prelisovaný cesnak a veľmi dôkladne premiešame.
Krok 3: Necháme 15 minút postáť, aby vločky nabobtnali. Potom ešte raz premiesime, ak je masa suchá a rozsýpa sa, primiešame ešte 1 vajíčko.
Krok 4: Masu dáme do vymazaného pekáčika alebo vytvarujeme šišku a pečieme v rúre pri strednej teplote asi 20–25 minút dozlata. Podávame najlepšie s akýmkoľvek prívarkom.
Zveřejněno 18. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pohanková sekaná
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wZnz
Moje poznámka
Pohanková sekaná
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wZnz
Nejnovější recepty
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 3 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 23 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodový likér
Jirka55221 před 1 hodinou
Domácí chleba
Samjda před 1 hodinou
Vánoční věnec
Stefi.f před 5 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 12 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 14 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 14 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 14 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 15 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 15 hodinami
Tématické fráze:
bezmasá sekaná,
recept na pohankovou sekanou,
pohanková sekaná s masem,
sekaná bez masa,
bezmasá sekaná recept,
zdrava sekana,
pohanková sekaná bez masa,
pohanková sekaná bez masa,
sekana z krup,
pohonaková sekaná,
zdraverecepty.cz,
zdraverecepty,
pohanka zdraví,
recepty na bezmasou sekanou,
předpis na sekanou,
domácí sekaná s pohankou,
sekaná z masa a pohanky,
recept na seknanou z pohanky,
pohanková sekená,
pohanka recepty-sekaná
Suroviny:
pohanka,
vločky ovesné,
vejce,
česnek,
cibule,
strouhanka,
majoránka,
olej,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (25)
Pohanka má i po uvaření zůstat pevná, možná se některým zdá, že je tuhá, ale opravdu by to tak mělo být.
Pokud chcete mít jistotu, že bude měkká, použijte místo pohankových krup pohanku-lámanku a postupujte podle tohoto předpisu.
Poprosím, tykajme si, tu je to zvykom
Já kupuji pohanku kroupu tmavé barvy, jestli je broušená tepelně nebo jiným způsobem to opravdu nevím. Možná v tom je ten problém. Načetla jsem na netu spoustu způsobů jak pohanku vařit, jeden odkaz jsem poslala, bylo uvedeno vařit 15-20 minut, dole posílám odkaz, kde se má pohanka nechat přejít varem a dát do peřin. Také jsem četla, že vařením se ničí rutin, ale pak jsem se zase dočetla, že pro zachování rutinu je důležité, aby se právě vsákla všechna voda. Omlouvám se, vůbec tu nechci dělat chytrou, ale já jenom že způsobem, který popisujete mi zůstala pohanka opravdu tvrdá. Potom jsem začala používat i lámanku,protože tu jsem zalila horkou vodou a lámanka jí do sebe asi po čtvrt hodině nasákla.
Teď mám koupenou pohanku kroupu, má světlejší barvu a návodu je napsáno..vařit 3 minuty, potom nechat dojít 30 minut a v žádném případě neslívat, aby nedošlo ke ztrátě rutinu.
Tak já nevím, smí se pohanka vařit a nebo ne?
www.varimezdrave.cz/pohanka-se-zeleninou
Janka, tiež som mala obavy, ale drží to pekne spolu, dobre sa to krájalo. Pozri na fotkách.
Pokud má jít pohanka do "masy" měkká, určitě nezměkne postupem, jaký uvádíte.
www.zivotosprava.cz/index.php?akce=clanek&id=5