Pohankové brambory

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 40 minut 4 porce Bramborová jídla 21 názorů

Suroviny

brambory (kolik potřebujeme)
pohanka (úměrně k množství brambor)
4 stroužky česneku
1 větší cibule
oregano
drcený kmín
kopr
petržel
máslo
sůl
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky a ty ještě napůl, dáme do mísy.

  2. Pohanku nasypeme do vroucí a slané vody, necháme jen převařit a hned dáme s celým hrncem i s pokličkou na 20 minut do peřin (tam dojde), pak jí raději přecedíme a smícháme s bramborami.

  3. Na pánvi s máslem si osmažíme nakrájenou cibuli s česnekem na plátky, pak dáme brambory s pohankou, osolíme, posypeme kmínem, oreganem, koprem a petrželkou.

  4. Necháme prohřát a při tom stále promícháváme(aby se nám pohanka nepřichytávala). Tyto brambory se mohou použít jako samostatný pokrm, nebo jako příloha!

Poznámka

Včera mi zbylo dost pohanky (z polévky), která se mi nechtělo dávat zamrazit a tak vznikly tyhle brambory k panganiusu po řecku od Jany Remkové. Velmi mně překvapily svou výbornou chutí, tak je dávám na vyzkoušení!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 32 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pohankové brambory

  • Tereza O Tereza O(neregistrovaný)

    Roman: Vyzkousela jsem pohanku s cibulkou a je to docela dobre. Jim pohanku asi tak po treti a ma specifickou chut. Neni to spatne :-) Urcite to vyzkousim s bramborem manzelovi a synovi. Dekujeme za recept. Jiz jsem zkousela varenou pohanku a to se nedalo jist.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Roman: Romane, pěkná přednáška;-) člověk se učí celý život a ještě neumí všechno:-D někdy jí tak vyzkouším jak doporučuješ;-)

    Odpovědět

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    Přidávám můj recept na pohanku. Za prvé pohanku nevaříme, a už vůbec nikdy ji nedáme vařit do studené vody. Pak má pohanka nesnesitelnou chuť. Používám ji i do polévek a dávám ji tam těsně před vypntím, aby se nevařila, protoe ztrácí vařením některé úžasné látky. Takže pouze zaliji važící vodou. Do litrového hrnce dám 2 plné hrsti pohanky a zaliji zhruba 3/4 litrem vody. Přikryji pokličkou a nechám 20 až 30 min změknout. Mezi tím nakrájím 2 cibule, raději větší a dám je pomalinku smahnout do stavu, kdy začíná hnědnout. Pomaličku proto, že získá cibule příjemnou až nasládlou chuť. Pohanku scedím a vysypu na pánev k cibulce a přisipu koření Knor Aromat (mají ho jen v Kauflandu)a trošku přihřeji, někdy nechám i pohanku trošku spéknout. Je to vynikající teplé a když to schládne, tak ještě lepší. Takhle zpracovanou pohanku většinou hned sním, takže ani nezbude na přílohu k jinému jídlu, nebo do mačkaných brambor. S množstvím opatrně, ředí krev. Ale doporučuju v malém množství a často. Rutin je výborný na cévy. Dobrou chuť.
    Magdalenko pohanka má divnou chuť - tak ji nevyhazuj a uprav podle mně.
    Zizalo, kdyby jsi koupila neloupanou - tak ji asi s těma slupkama nesníš. Snad se neloupaná ani neprodává. Ale prodávají se zvlášť slupky, které jsou výborné na čaj (nutno 3 min. povařit), protože obsahují nejvíce rutinu a taky do polštáře proti bolení krční páteře.
    Ahoj

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

    Posilam 13.bodik a co nejdriv vyzkousim spojeni pohanky a brambor zboznuju :-K

    Odpovědět

  • Reny2 Reny2

    diky za recept,je to urcite basta...ja uz nejakou dobu hledam napady na pohanku a jahly....tohle uz od pohledu vypada bajecne,takze bodik a urcite brzy vyzkousim :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Opuncie, není zač děkovat, já jsem moc ráda, že si si tak pochutnala a to mne vždycky nejvíc potěší;-)

    Odpovědět

  • opuncie opuncie

    Dnes jsem ji měla k obědu a byla neskutečně dobrá. Jen jsem ji dala do zapékací misky a zapekla v troubě s rozšlehaným vajíčkem a měla jsem celý oběd. Děkuji moc za recept.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Tak tento miš-maš bych si dala i tak samotný.:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Magdalenko, já poprvé taky, koupila jsem totiž z neznalosti neloupanou a ta má pro začátečníky příliš výrazné aroma. Pro začátek doporučuju lámanku nebo kroupu světlou ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Aby som bola úprimná, pohánku som mala doma iba raz - mala divnú chuť, tak som ju vyhodila...asi bola stará alebo čo...ale viem, že moje žily by boli za ňu ozaj vďačné (rutín).
    Ďakujem za rady, zajtra si ju kúpim.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Tohle se jmenuje kontrabáš a je to starodávné valašské jídlo. Oni ale ještě používali slaninu.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Magdalenko, já jí v pravdě nevařila, jen přivedla k varu(jak to mám v receptu psaný) a dala jí i s vodou pod peřinu na 20 minut.;-)Vodu jsem vůbec neměřila, dala jsem jí tolik, aby byla ponořená, pak jsem jí ještě pro jistotu scedila do mísy;-)Byla výborná:-p

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Bibinka:yes::yes::yes: veľký bodisko
    Magdalenka, pohánka sa nevarí. Nasypeš do misky alebo kastróla, zaleješ vriacou vodou asi 1-2 cm nad pohánku, zakryješ, uložíš do perín a necháš 30 minút tak. Potom vyberieš, pohánka je krásne mäkká. ;-);-):-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ďakujem.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Odvážím se odpovědět dřív než Bibinka, Magdi, že vařím v poměru 1 díl pohanky na dva díly vody ;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: pohanka recepty výborné pohanka pohankový kontrabáš recepty výborné z pohanky pohanka s bramborem pohankový bramborák zapecena pohanka s bramborem nezbytková strava pohánka recepty pohankové bramboráky pohankové recepty zapečené brambory s pohankou pohanka s bramborama pohanka neloupaná recepty jak se vaři pohanka recept z pohánky nezbytkové potraviny pohanková jídla recepty pohanka bramborák z pohanky

Zapomněl/a jsem heslo