Zásmažka - Jíška
Některé zdejší recepty jsou stavební kameny pro začínající kuchaře a kuchařky. Jedním z nich je správně připravená jíška. Můžete si ji připravit ke krátkodobému skladování v chladničce. Stačí ji po dohotovení uložit do vhodné uzavíratelné nádoby.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 143 kJ / 34 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,98 g |
Tuky | 0,17 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 23. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zásmažka - Jíška
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqQz
Moje poznámka
Zásmažka - Jíška
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqQz
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Maďarská krkovička
Přidáno před 1 hodinou
Čočka s kysaným zelím a paprikami
Přidáno před 4 hodinami
Sýrové tousty se zeleninou
Přidáno před 4 hodinami
Šoulet s uzeným kuřecím stehýnkem
Přidáno před 4 hodinami
Tousty pana lesního
Přidáno před 4 hodinami
Plněné papriky s brynzou
Přidáno před 4 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
Toby. před 10 minutami
Vepřové bylinkové špízy
E. J. K. před 28 minutami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
Ivana64 před 1 hodinou
Tvarohové koblížky
Hanka6677 před 2 hodinami
Vepřová krkovice na slanině a pórku
Aknytsirk před 2 hodinami
Vepřová panenka s omáčkou ze 7 pepřů a bylinek
DJanaDD před 3 hodinami
Osvěžující koláč s dvojitou porcí jogurtu
barypb před 3 hodinami
Hrníčkový ovocný koláč
Papucel před 3 hodinami
Vepřová plec podle Gordona Ramsayho
Kudlajs před 3 hodinami
Vepřové výpečky na černém pivu
wimra před 3 hodinami
Tématické fráze:
jíška recept,
jíška,
jak se dela jiška,
jak se dělá zásmažka,
zasmazka do polevky,
tmavá jíška recept,
jak udělat jíšku,
tmavá jíška,
jíška z mouky,
zásmaška,
jíška do omáčky,
jiska do polevky,
recept na jíšku,
zásmažka do guláše,
recept jiska,
jíška do omáčky recept,
jak se dělá tmavá jíška,
jak udelat jisku do omacky,
světlá jíška,
jak udělat tmavou jišku
Suroviny:
cibule,
mouka hladká,
olej
Komentáře (40)
Karinka:
Špagetka má pravdu,že je nejlepší z přepuštěného másla, to si kupuji v Německu v půlkilovém kelímku.
Mouka se dá opéct nasucho v pánvi až začne vonět ucítíte hezkou vuni a pak se muže přidávat olej aby se vše spojilo.Pak do dřezu s vodou pořádně ochladit pánev zespoda a naředit jíšku,vodou mlékem nebo smetanou.Rozmíchat a nalít k omáčce nebo k polévce
"Jak ale zásmažku, jak jíšce říkaly naše babičky, připravit, aby byla výborná? Existuje na to pár triků...
Zásmažka z převařeného másla má nejlepší chuť. Při přípravě dbáme na množství mouky a másla – musí být stejné na váhu. Zásmažka nesmí být tekutá, ale má být tuhá a oddělovat se od stěn kastrolku. Musí být usmažená, aby neměla moučnou chuť.
Bílá zásmažka se smaží jenom několik minut a používá se na př. na Bešamelovou a krémové omáčky. Žlutá zásmažka še používá na omáčky se základem z bílého vývaru.
Neexistuje univerzální jíška!
Zjednodušeně řečeno, jíšky se připravují pražením mouky na omastku. Druhy jíšek jsou ale různé, každá se hodí pro jiný druh pokrmu. Proto bychom si předem měli zjistit, jaký typ jíšky budeme do pokrmu potřebovat a na základě toho zvolit použitý omastek. Kde to zjistit? Samozřejmě v receptu! Tam většinou bývá uvedeno: připravte si světlou (nebo tmavou) jíšku. Jaký je v tom rozdíl? Pro světlou jíšku se hodí více čerstvé máslo nebo ještě raději Hera (pokud máslo, volte tzv. „přepuštěné", které jste zbavili vody, a tak se tolik nepřipaluje), pro tmavou, kde delším smažením dosahujeme ostřejší chuti, můžeme volit i sádlo nebo rostlinný olej."
Je mi 10 let a docela mě vaření baví děkuji.