"Opilý" rebarborový koláč
Využijte jarní čas k přípravě rebarborového koláče. Zvlášť v době, kdy je rebarbora v té nejlepší formě. Upečení koláče neodkládejte. Využijte první volnou chvilku. Výsledek je totiž přímo nebezpečně chutný!
Suroviny pro 9 porcí
kulatá forma průměr 32 cm
9porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 135 kJ / 2 183 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 24,91 g |
| Tuky | 125,24 g |
| Vláknina | 4,00 g |
| Cholesterol | 624 mg |
| Sodík | 158 mg |
| Sůl | 0,34 g |
| Sacharidy | 237,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí nadrobíme do hrnečku, přidáme špetku cukru a polovinu vlažného mléka.
Krok 2: Do mísy dáme mouku, sůl, cukr a promícháme. Přidáme celé vejce a rozpuštěné máslo a kvásek. Těsto začneme promíchávat a přidáváme mléko podle potřeby. Hotové těsto odložíme i s mísou na teplé místo a zapneme troubu na 200 °C.
Krok 3: Kulatou formu o průměru 32 cm vymažeme a posypeme strouhankou. Těsto nenecháváme kynout, přendáme ho na vymazaný plech a rukama rozprostřeme po celé ploše. Po okrajích vytvoříme z těsta zvýšené okraje, aby šťáva zůstala na koláči a ne pod ním. Okraje potřeme vajíčkem.
Krok 4: Rebarboru oloupeme, nakrájíme na špalíčky cca 1 cm vysoké, z jablíčka odstraníme jádřinec a nakrájíme ho na tenké plátky.
Krok 5: Poklademe jimi připravený koláč podle momentální fantazie a posypeme připravenou drobenkou.
Krok 6: Koláč dáme do vyhřáté trouby a na 200 °C pečeme cca 20 minut a poté snížíme na 180 °C a dopékáme 10 minut.
Krok 7: Hotový, vychladlý koláč nakrájíme a každou porci svlažíme 2-3 lžičkami vaječného koňaku, dětem dáme šodó.
Zveřejněno 16. 5. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
"Opilý" rebarborový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pBQ2
Moje poznámka
"Opilý" rebarborový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pBQ2
Nejnovější recepty
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 1 hodinou
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 14 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 19 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelňačka mojí babičky
Fitulka před 1 hodinou
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 11 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 11 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 13 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 13 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 13 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 14 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 14 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 14 hodinami
Tématické fráze:
rebarborový koláč,
dietní rebarborový koláč,
recept na koláč z rebarbory,
rebarborovo borůvkový koláč,
rebarborový koláč do kulaté formy,
kulatý rebarborový koláč,
opylý rebarborový kolač,
báječný opilý izidor,
opilý skotský koláč,
kolač svatého jana,
recepty z rebarbory,
dietni recept s rebarborou,
bajecny rebarborovy kolac,
dietní koláč z rebarbory,
skotský koláč,
koláč rebarborový dietní,
rebarborový dietní koláč,
dietní z rebarbory,
rebarbora recepty,
recept rebarborový koláč
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
droždí,
mléko,
vejce,
rebarbora,
jablko zelené,
sůl,
koňak vaječný,
brusinky sušené,
strouhanka,
máslo,
máslo,
mouka hrubá,
cukr krystal
Komentáře (21)
Koláč je dobrý i s borůvkami, s broskvemi i se švestkami. Možná i s jiným ovocem, ale to jsem nezkoušela.
Pravdou je, že od publikování tohoto receptu uběhla nějaká ta voda v potoce
kynuté těsto trochu jinak
Už chladne
Když použiji mantry valné části zdejšího osazenstva
ad.3 postupu:
Říkal jsem si, jak asi se těsto roztahuje rukama na STROUHANCE
Nakonec jsem těsto zadělal bez přemýšlení přesně podle surovin... Nebylo to ani na roztahování rukama, ani na lité těsto, tak jsem ho k okrajům natáhl špachtlí
A protože s rebarborou se snoubí
Posypky jsem použil celou dávku podle "mého" rcp (600g + dva žloutky)
No, už se těšííím...
Zpravidla nechválím den před večeří, ale:
1. nevím co s eierkoňakem (vedl. produkt po tvorbě makronek)
2. potřebuji zkusit nově upravenou drobenku
3. vnůčence jsou pozvány na pomaturitní jídlo
4. permanentně mě honí mlsná
Pozítří tedy zabiju 4 mouchy najednou