Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 712 kJ / 1 365 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 36,71 g |
Tuky | 84,22 g |
Vláknina | 13,20 g |
Cholesterol | 736 mg |
Sodík | 336 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 108,50 g |
Postup přípravy
Na vál nasypeme trochu mouky a z mísy vyklopíme bramborové těsto. Z těsta uděláme šišku asi o průměru 5-8 cm. Z těsta nožem odkrajujeme plátky na prst silné. Z plátků vytvarujeme váleček, ze kterého nožem odkrajujeme 2 cm dlouhé špalíky. Krok 2: Zapneme troubu a necháme předehřát na 190°C. Do pekáče nalijeme 3 polévkové lžíce oleje a vložíme ho zakrytý do trouby, aby se olej rozehřál.
Když se trouba ohřeje na potřebných 190°C, vyndáme pekáč s rozehřátým olejem a špalíčky naskládáme dovnitř. Pekáč zakryjeme, vrátime jej do trouby a pečeme 25 minut. Za tuto dobu minimálně 2x špalíčky obrátíme, aby se opékaly rovnoměrně (Nikdy na obracení nepoužívejte obracečku, vidličku nebo lžíci. Uchopte zakrytý pekáč oběma rukama za ucha a mírným natřásáním se špalíčky obracejí sami.). Krok 3: Po 25 minutách jsou špalíčky opečené. Můžete ochutnat – rozkrojte špalíček nožem. Těsto se na řezu nelepí a na skus je příjemně hebké. Krok 4: Tip: Pokud byste chtěli použít špalíčky jako přílohu k masu, zelí nebo do omáček, tak jsou právě hotové. Vyzkoušejte. Krok 5: Do misky nalijeme mléko a rozklepnutá vejce. Přidáme sůl a vše metličkou rozšleháme. Mléka tam dejte opravdu ¼ litru. Vajíčka musí být vláčná, nikoli smažené kusy.
Pekáč vyndáme z trouby a špalíčky zalijeme připravenými rozšlehanými vajíčky s mlékem. Pekáč vrátíme do trouby a špalíčky pečeme dalších 5 minut. Krok 6: Nyní vezmeme do ruky obracečku a vše v pekáči shrneme na hromádku. Navršené špalíčky poklademe plátky másla, pekáč přikryjeme druhou částí nebo poklicí a necháme 5 minut stát na sporáku. Krok 7: Podáváme se zeleninou, čerstvou nebo konzervovanou.
Zveřejněno 17. 1. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špalíčky z Pece pod Čerchovem – bramborová pochoutka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RvKV
Moje poznámka
Špalíčky z Pece pod Čerchovem – bramborová pochoutka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RvKV
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno před 14 hodinami
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno před 14 hodinami
Grilovaná chobotnice
Přidáno před 14 hodinami
Šafránové špízy (šiškebab) na grilu
Přidáno před 14 hodinami
Grilovaná hovězí žebra low&slow
Přidáno před 14 hodinami
Philly cheesesteak
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dýňovo-mrkvová polévka
llMichaelall před 15 minutami
Buchta s meruňkami
Sasenka před 33 minutami
Cibulovo-česneková polévka s bramborami
Olympus před 36 minutami
Kuřecí prsíčka v tatarce
Wikki před 37 minutami
Poctivá květáková polévka
Alenas23 před 40 minutami
Drobenková buchta - rychlá
Dycky před 1 hodinou
Srbská fazolová polévka s koprem
TondaJ před 1 hodinou
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
chillator před 3 hodinami
Brownies z červené řepy
EvaCh před 3 hodinami
Kynuté knedlíky - meruňkové s tvarohem
Cikitaka před 10 hodinami
Tématické fráze:
bramborové špalíčky od babičky,
bramborové špalíčky,
bramborove slejsky,
pochoutky recepty,
bramborové špalíčky recept,
šlejšky s vajíčkem,
bramborové šlejšky pečené v troubě top recepty,
bramborové špalíčky se špenátem,
bramborové špalíky,
staroceske bramborove šlejšky,
spalicky,
šlejšky recept,
recept na bramborove spalicky,
slejsky s vajíčky,
šlejsky,
recept na bramborove slejsky,
recepty z pece,
slejsky pečené v troubě,
recept na pochoutky,
šlejšky s vajíčkama
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
sůl,
olej,
smetana,
vejce,
sůl,
máslo
Komentáře (10)
Tohle vypadá zajímavě a šišky budou mít určitě lepší chuť než vařené.