Mátový sirup - vařený, sterilovaný
Nejen na mojito pro děti (a s přídavkem bílého rumu i pro dospělé konzumenty) se hodí domácí mátový sirup. Příprava je snadná a výsledek chutný a velmi aromatický. Máte-li dostatek máty, neváhejte recept vyzkoušet.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 857 kJ / 1 400 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 350,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme si litr mátových listů, pokud možno mladých a vypraných.
Krok 2: Dáme je do hrnce a přilijeme vodu. Necháme odstát v chladu do druhého dne.
Krok 3: Další den přivedeme k varu a zvolna vaříme 1/2 hodiny. Potom přecedíme přes plátýnko a po vychladnutí ještě mátu v plátně vymačkáme.
Krok 4: Přidáme cukr a kyselinu a za stálého míchání přivedeme k varu a k úplnému rozpuštění cukru.
Krok 5: Pro zelenější barvu můžeme sirup dobarvit potravinářským barvivem, ale opatrně při práci s ním, aby nebyl sirup až moc tmavý.
Krok 6: Hotovou šťávu slijeme do lahví a zavíčkujeme.
Krok 7: Pro jistotu sterilujeme při 80 °C po dobu 10 minut.
Krok 8: Skladujeme do spotřebování v chladu a suchu.
Zveřejněno 17. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mátový sirup - vařený, sterilovaný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/59EB
Moje poznámka
Mátový sirup - vařený, sterilovaný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/59EB
Nejnovější recepty
Hříbky s rajčaty a tymiánem
Přidáno před 1 hodinou
Vepřová plec na houbách
Přidáno před 5 hodinami
Sýrová placka
Přidáno před 7 hodinami
Rychlé krůtí prsní kousky s česnekovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Hraběnčiny řezy s kokosem
Přidáno před 18 hodinami
Dýňový koláč s rozinkami
Přidáno 30. 9. 2025 14:00:03
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Prošívaná deka
Tynaja před 12 minutami
Kakaový koláč s pudinkem a malinami
Sima1996 před 1 hodinou
Jednoduchý domácí chleba
Glapet před 3 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
sunnydog před 7 hodinami
Pečená zelenina
Jan54 před 8 hodinami
Kuře na cuketě, rajčatech a zakysané smetaně
Andulin před 9 hodinami
Chlebový nákyp
Kajkajak před 17 hodinami
Salát z kysaného zelí, plný vitamínů
Kajkajak před 17 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
veronika_straka před 19 hodinami
České buchty
Martas6 před 21 hodinami
Tématické fráze:
mátový sirup,
mátový sirup s citronem,
mátový sirup recept,
meduňkovo mátový sirup,
domácí mátová šťáva,
matova šťáva recept,
recept na mátový sirup,
recept mátová šťáva,
mátový olej recept,
nejlepší mátový sirup,
bylinkový sirup recept,
matova stava,
sirup z máty,
domácí mátový sirup,
matový syrup,
meduňkovo matový sirup recept,
recept mátový sirup,
sirup z máty recept,
recept na bylinkový sirup,
mátová sirup
Suroviny:
máta,
cukr,
voda,
kyselina citronová,
potravinářské barvivo zelené
Komentáře (27)