Perníčky dle paní učitelky
Různorodé tvary vykrájené z medového těsta plného koření, to jsou tradiční perníčky. Jejich povrch zdobíme tradičně bílkovou polevou připomínající sníh. S jejich přípravou můžete začít již na začátku prosince, aby se naležely.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 30 050 kJ / 7 182 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 109,82 g |
Tuky | 242,90 g |
Vláknina | 31,88 g |
Cholesterol | 1,16 g |
Sodík | 763 mg |
Sůl | 2,03 g |
Sacharidy | 1 123,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do kastrůlku dáme cukr a kakao a to mezi sebou promísíme. Pak k tomu přidáme máslo, med a vše dáme do vodní lázně a rozpouštíme. Do vychladlé směsi nebo jen velmi mírně vlažné, zamícháme 2 vejce.
Krok 2: V míse nebo na vále promícháme mouku s kypřicím práškem a práškem do perníku, špetkou soli a rozpuštěnou směsí. Zaděláme těsto, které necháme v chladu odpočinout, ne moc dlouho, maximálně 30 minut.
Krok 3: Pak vyválíme plát těsta, vysoký 3/4 cm a z něj vykrajujeme libovolné tvary, které krátce upečeme ve vyhřáté troubě (přibližně 170 °C / á 10 minut).
Krok 4: Perníčky můžeme potřít po upečení rozšlehaným vajíčkem, jsou lesklejší, ale když je nepotřeme, tak na nich zase lépe drží poleva na zdobení.
Krok 5: Polevu uděláme tak, že přes sítko prosejeme 2x moučkový cukr a pak jej třeme s bílkem, nejlépe vařečkou, poctivě, až se cukr rozpustí a poleva je hezky hustá. Můžeme přikápnout trochu citronové šťávy nebo rumu a aby nevysychala a nevytvořil se škraloup, tak ji po utření přendáme do menší misky a tu přikryjeme vlhkou utěrkou.
Krok 6: Ozdobené perníčky necháme dobře zaschnout a pak je uložíme nejlépe do plechové dózy k rozležení.
Zveřejněno 7. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Perníčky dle paní učitelky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KXA
Moje poznámka
Perníčky dle paní učitelky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KXA
Nejnovější recepty
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno před 11 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 14 hodinami
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 14 hodinami
Mini vaflový špíz
Přidáno před 17 hodinami
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno 17. 6. 2025 20:09
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno 17. 6. 2025 18:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenát s fazolovými lusky a vejcem
misula29 před 3 hodinami
Balkánská pomazánka
Jaroslav L. před 4 hodinami
Poctivá květáková polévka
P.Ruslana před 5 hodinami
Mrkvový dort
anika.krenkova před 6 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
spamejlik před 8 hodinami
Cookies s čokoládou
Nutelkaa před 8 hodinami
Maďarská vepřová plec
Ivet88 před 9 hodinami
Stir-fry s mletým masem, zelenými fazolkami a červenou paprikou
spamejlik před 10 hodinami
Ořechová top bábovka ("ořecháda")
Panova před 10 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
TH před 11 hodinami
Tématické fráze:
změknutí perníčků,
perníčky s kypřícím práškem,
perníčky, s kypricim praskem,
nej perníčky,
oříškové perníčky,
nejlepší poleva na perníčky,
perníčky s kypřícím práškem do perníku,
jak zmeknou pernicky,
za jak dlouho změknou perníčky,
kdy změknou perníčky,
pernicky s praskem do perniku,
perníčky s práškem do pečiva,
velikonoční perníčky bez rozležení,
perníčky našich perníkářek,
jak na změknutí perníčků,
jak spravne pect pernicky,
perníčky s oříšky,
nejlepsi pernicky,
na změknutí perníčků,
recept na perníčky s kypřícím práškem do perníku
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
máslo,
med,
kakao,
vejce,
koření hřebíček,
skořice mletá,
kypřící prášek do pečiva,
prášek do perníku,
sůl,
bílek,
cukr moučkový
Komentáře (34)
Jinak zdobení cik cak provozuji už asi 2 roky a je to úžasné
Tak mě teď napadá, že jsme vlastně stvořili nový recept...oříškové perníčky
Děkuji všem za pochvaly a bodíky
K receptu nejsou žádné komentáře.