

Velikonoční dárek s perníčky
Suroviny
- Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 120 g másla
- 150 g cukr moučka
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžička sody
- 2 lžíce medu (teplého)
- 2 vejce
- 5 hřebíčků (roztlučených)
- žloutek (na potření)
- Na zdobení:
- 1 bílek
- 150 g cukr moučka
Postup přípravy receptu
Vše zpracujeme dohromady a dáme do lednice odpočinout v igelitovém sáčku minimálně přes noc, může být i několik dní.
Těsto vyválíme na sílu asi 3 mm, pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 8 min až zrůžoví.
Po upečení ihned potíráme rozmíchaným žloutkem. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme do žloutku trošku potravinářského hnědého (čokoládového) barviva, nebo trochu kakaa a dobře promícháme. Necháme zaschnout a vychladnout, pak zdobíme.
Polevu na zdobení si ušleháme z dobře prosátého moučkového cukru a bílku. Z bílého základu si odebíráme po troškách a mícháme různé barvy přidáním potravinářských barviv nebo gelů.
Kdo si na zdobení netroufá, může vyrábět ozdoby z marcipánu vykrájovátkem - viz obr. č. 2.
Poznámka
Perníčky jsou hned měkké a dlouho měkké vydrží, takže si je můžeme připravit dopředu.
Upečené a nazdobené napíchneme na špičatou špejli, ozdobíme mašličkou a zapíchneme do květináče.
Tento velikonoční dárek jsem dostala od mé sestřičky.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 48 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Velikonoční dárek s perníčky
-
báječné prostě nejlepší perníčky co jsem kdy upekla......no dobrá sice to je třetí pokus ale musím říct že u tohoto receptu nejspíš zůstanu
-
Tuhle parádu jsem tu dosud neviděla, ted tu na mě pokukuje z náhodných, Helenko moc pěkné
-
Se zpožděním vkládám mé Velikonoční snažení o perníková vajíčka
velikonoční vykrajovátka jsem nesehnala, tak aspoň takhle
Hello, děkuji za super nápad. Máš to za velikej bod
A kdybys viděla, jak se koledníci tvářili, když místo klasického vajíčka dostali perníkové -
Jsou moc krásné
-
Alenko111, pokud chceš mít jistotu, že marcipán z perníku nespadne, tak ho ze spodní strany potři bílkem. Ten působí jako lepidlo na všechny potraviny. Marmeláda by mohla klouzat. Tak ať se podaří a přidej fotku!
-
.. rada by som dnes na velikonoce napiekla trosku pernickov a par z nich by som chcela ozdobit aj prifarbenym marcipanom. Mam mozno hlupu otazku, ale na medovniku ten marcipan dobre drzi? netreba ho prilepit marmeladou? Planujem to tiez napichovat na spejle a musia vydrzat aj kusok opatrneho transportu a nerada by som to potom sestre vybrala uz odzdobene... Tieto su prekrasne a ak sa moje podaria dolozim fotku.
-
Moc hezké
-
šikulka sestřička - to je rodinka
-
No a tohle je vůbec paráda
-