Domácí uzený sýr
Hledáte delikatesu, která je nevšední, a přitom ji snadno vyrobíte doma? Vyzkoušejte domácí uzený sýr. Můžete experimentovat s dochucením a z obyčejného sýra bez příchuti tak vykouzlíte zcela neotřelou a skvělou pochoutku.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 502 kJ / 2 510 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 225,00 g |
| Tuky | 150,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 600 mg |
| Sodík | 10,00 g |
| Sůl | 25,00 g |
| Sacharidy | 65,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sýr nakrájíme na kostičky 1x1 cm.
Krok 2: Punčochu nastříháme jako rukáv. Dáme do sebe tři rukávy a na konci zavážeme provázkem.
Krok 3: Do vytvořené punčochy nasypeme nakrájené kostičky sýru.
Krok 4: Pokud chceme, tak můžeme přidat šunku, bylinky, česnek nebo cokoliv dle chuti. Pevně zavážeme. Vznikne tak koule. Z 1 kg sýra budou pak koule dvě.
Krok 5: To vše pověsíme do udírny vyhřáté na 50 °C a udíme tak dlouho, až se vše spojí v celistvou hmotu. Potom je hotovo. Proces udění sýru trvá zhruba 4-5 hodin.
Krok 6: Z koule vznikne taková velká kapka. Necháme pověšené vychladnout.
Zveřejněno 15. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí uzený sýr
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MW3A
Moje poznámka
Domácí uzený sýr
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MW3A
Nejnovější recepty
Jednohubky s krabí pomazánkou
Přidáno před 10 hodinami
Linecké perníkové koláčky s povidly a mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Domácí skořicové sušenky
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové na kmínu podle ČSN
Přidáno před 14 hodinami
Sachr cukroví
Přidáno před 14 hodinami
Zeleninová roláda se sýrem a šunkou
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Guláš uherského grófa
PavelSt před 3 minutami
Pizza šneky z listového těsta
LincolnRhyme před 6 hodinami
Těsto na perníčky - hned měkké
MarcelaH. před 6 hodinami
Květákové placičky
Valis před 7 hodinami
Rajská omáčka od maminky
Viktorka :) před 8 hodinami
Pečené kuře
Kajkajak před 9 hodinami
Dušená rýže
Kajkajak před 9 hodinami
Gazpacho jak ho dělám já
Sahula před 10 hodinami
Gaspacho - vychlazená španělská polévka
Sahula před 10 hodinami
Tématické fráze:
uzení sýrů,
jak udit sýr,
domácí uzený sýr,
uzený sýr,
uzený sýr v punčoše,
uzení sýra,
jak vyudit sýr,
recept jak udit syr,
domácí uzený sýr recepty,
jak dlouho udit sýr,
uzeny syr recept,
domaci uzený sýr recept,
uzený domácí sýr,
udíme sýr,
recept na uzený sýr,
recept na domácí uzený sýr,
recepty na uzeni syru,
recepty jak udit syr,
uzený sýr recepty,
v čem udit sýr
Suroviny:
sýr eidam,
šunka,
pepř zelený sterilovaný,
bylinky
Komentáře (41)
V udírně zavěšuji ne svisle, ale vodorovně → rovnoměrné prouzení, všech částí stejně.
Důležité si stále hlídat teplotu.
Udím 7hodin.
První tři hodiny se snažím teplotu držet na 30°C
Čtvrtou hodinu na 50°C
Pátou hodinu na 60°C
Následujících 30 minut na 70°C
Zakončuji 90ti minutami na 80°C
Sýr nechávám vychladit, ztuhnout, třeba i přes noc, do druhého dne.
PS více punčoch do sebe /viz nápad výše/asi umožní sýr pak lépe vyprostit /neprotéká/,a určitě nechat pořádně vychladnout /do druhého dne/
Čsnek na plátky nebo namačkat?Děkuji V.
MarS:
Udiareň nemám, takže závidím...