Chleba
Možná nejjednodušší recept na chleba, který existuje - z klasické, nejobyčejnější mouky, s větším množstvím droždí a krátkým kynutím. Je upečený ve formě, netvarovaný. Přes to všechno bude tento chleba ten nejlepší, protože je váš, domácí.
Suroviny pro 1 kus
1 velká forma (např. zapékací mísa) nebo 2 kovové klasické chlebové formy
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 694 kJ / 3 751 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 130,50 g |
Tuky | 22,00 g |
Vláknina | 40,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8,03 g |
Sůl | 20,00 g |
Sacharidy | 737,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z vody odebereme 100 ml, přidáme cukr s droždím a v misce umícháme kvásek. Necháme ho asi 15 minut vzejít na teplém místě.
Krok 2: Ve velké míse smícháme mouku s droždím, kmínem a solí.
Krok 3: K připravené mouce přilejeme kvásek s pivem, zbytek vody a vypracujeme těsto, které necháme jen krátce nakynout (cca 20 minut).
Krok 4: Mezitím připravíme formu na pečení chleba, vymažeme ji sádlem.
Krok 5: Do formy urovnáme těsto, zakryjeme čistou utěrkou a znovu necháme krátce kynout (cca 30 minut).
Krok 6: Chleba pečeme asi 45 minut při 200 °C, během pečení ho asi 2x potřeme slanou vodou.
Krok 7: Hotový chleba opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Zveřejněno 25. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lEB6
Moje poznámka
Chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lEB6
Nejnovější recepty
Smažená cuketa se salámem
Přidáno před 4 hodinami
Pórkové rizoto podle Pohlreicha
Přidáno před 10 hodinami
Cuketové krokety
Přidáno před 12 hodinami
Hrušková marmeláda
Přidáno 18. 8. 2025 17:03:01
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno 18. 8. 2025 09:06:07
Líné koláče
Přidáno 18. 8. 2025 05:03:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pomazánka ze smažených vajíček
brtna před 6 minutami
Tapiokový pudink s lesními plody
ha.ry před 37 minutami
Kváskové housky, rohlíky, pečivo
Zorrolady před 2 hodinami
Cuketová polévka krémová
Bretik před 2 hodinami
Kvašená cuketa
Bretik před 2 hodinami
Zapékaná cuketa na plech
Bretik před 2 hodinami
Rychlý cuketový guláš
Bretik před 2 hodinami
Zadělávaná cuketa s koprem
Bretik před 2 hodinami
Cuketové palačinky plněné masem a zeleninou
Bretik před 2 hodinami
Šťavnaté zapečené kotlety
Martivac před 2 hodinami
Tématické fráze:
recept na chleba,
chleba,
chleba recept,
recepty na chleba,
chleb recept,
recept chleba,
recept na chléb,
chléb,
top recepty chleba,
recepty chleba,
chleba recepty,
starý chleba recepty,
jak upect chleba,
recept chléb,
recepty z chleba,
jak se peče chleba,
chléb recepty,
starý chléb recepty,
cleba,
recepty na chléb
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
kvásek,
pivo světlé,
kmín celý,
droždí,
sůl,
sádlo
Komentáře (35)
a pak se to zjednodušeně míchá s moukou, vodou, solí a kmínem a nepoužívá droždí. Máte pak klasický kváskový chléb. Ale například francouzské světlé chleby se dělají z mouky a droždí. A nejsou to buchty :)
Žitný chleba či chleba z žitného kvásku není jediný druh chleba, dokonce není ani nejstarším či nejpůvodnějším chlebem.
recept starých pekařů a našich babiček,kdy se pekl chleba jednou týdně v peci pro celou rodinu a nesměl plesnivět.Proto jen doporučuji zkusit chleba z kvásku z hladké žitné mouky.Nevím proč dáváte do chleba pivo?Snad pro okyselení chleba?To žitný kvásek je mírně nakyslý a dodá chlebu tu jeho výraznou chuť.Napiště mě,pokud chcete zkusit tu klasiku a já vám pošlu recept klasický a můžete ho vyzkoušet.Chleba se vždy podaří a je skvělý.Meil jsem uvedl v prvním příspěvku.Hezký den.