Babaganoush (pomazánka z lilku) s pita trojhránky
Babaganoush je tradiční blízkovýchodní pomazánka z pečeného lilku, která vás osloví svou jemnou, kouřovou chutí s dotekem česneku a tahini. Ideální jako lehký předkrm nebo dip, který skvěle doplní křupavé pita trojhránky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 651 kJ / 634 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 14,34 g | 
| Tuky | 56,06 g | 
| Vláknina | 7,36 g | 
| Cholesterol | 0 mg | 
| Sodík | 81 mg | 
| Sůl | 0,27 g | 
| Sacharidy | 15,04 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Celé lilky vidličkou několikrát propíchneme, položíme na plech a při 200 °C pečeme do měkka cca 40-50 minut. Každých 10 minut lilky otočíme. Poté rozpůlíme a necháme vychladnout.
	Krok 2: Po vychladnutí vydlabeme dužinu, vložíme do food procesoru (mixéru), přidáme vrchovaté lžíce sezamové pasty, prolisovaný česnek (může být i více, dle chuti), citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a rozmixujeme na kaši. Dle potřeby dochutíme.
	Krok 3: Každý pita chléb rozdělíme na 2 části, potřeme olivovým olejem, posolíme a posypeme buď paprikou nebo tymiánem a sezamovými semínky.
	Krok 4: Pomocí nože rozkrájíme na trojhránky. Při 200 °C pečeme cca 5-7 minut. Pomazánku servírujeme s pečenými pita trojhránky.
Zveřejněno 31. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Babaganoush (pomazánka z lilku) s pita trojhránky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pL41
Moje poznámka
					
				
Babaganoush (pomazánka z lilku) s pita trojhránky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pL41
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 37 minutami
	
			
	
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 43 minutami
	
			
	
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 1 hodinou
	
			
	
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 1 hodinou
	
			
	
Třená buchta
Martina Veveruska před 1 hodinou
	
			
	
	
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 1 hodinou
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 5 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 6 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 7 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 8 hodinami
						Tématické fráze:
						
							pomazanka z lilku, 
						
						
							baba ganush, 
						
						
							lilek recepty, 
						
						
							lilek tahini, 
						
						
							babaganus, 
						
						
							lilek pomazanka, 
						
						
							mtabal, 
						
						
							pomazánka lilek tahini, 
						
						
							babaganousch, 
						
						
							lilkova pomazanka, 
						
						
							pomazanka z lileku recepty, 
						
						
							arabska pomazanka z lilku, 
						
						
							pomazánka z lilku a tahini, 
						
						
							lilek a tahini, 
						
						
							babaganus recept, 
						
						
							lilek baba, 
						
						
							baba ganus, 
						
						
							lilková pomazánka s tahini, 
						
						
							pasta z lilku, 
						
						
							recept babaganus
						
					
						Suroviny:
						
							lilek, 
						
						
							pasta sezamová, 
						
						
							česnek, 
						
						
							šťáva citronová, 
						
						
							olej olivový, 
						
						
							sůl, 
						
						
							pepř mletý, 
						
						
							chléb pita, 
						
						
							olej olivový, 
						
						
							paprika sušená sladká, 
						
						
							tymián, 
						
						
							semínka sezamová, 
						
						
							sůl
						
					
	
			
	
	
	
Komentáře (19)
Ach přírodo!!! že já bláha pozval naše mladé ať se večer zastaví pro tuto pomazánku...
...hústa jsem si musel přetáhnou flastrem (rouška se dá oblafnout, že
Edit:
Opět jsem zapomněl plody před pečením podložit alobalem, grrrrrr...
Máte recht, ale tu hrubku v onom slově mi už opraviti nelze
Měl jsem za to, že "uvozovky" jsou dostačující, aby to bylo chápáno jako nadsázka, ale asi tam měl býti ještě nějaký smajlík...
Občas vy přemýšlejte dřív nad formulacemi, než je písnete. Děkuji
Není třeba před pečením lilek podrobovat perforaci - on vám v troubě nevybuchne... a proč se připravovat o jeho šťavnatost, že?
Jedná se o prastarý rcp z dob, kdy ještě nebyla udělátka typu "food procesor" - pastu stačí rozfofrovat vidličkou
A baklažán posladku znáte, nu zda-li
No, možná by k němu zdejší "cházka" mohla zaujmout pozitivnější přístup než k tomuto rcp http://www.toprecepty.cz/recept/2190-kvetak-s-kaka...