Malidžano (Zelený ajvar)

zizala Kuchařka: zizala

4 porce Pomazánky 4 názory

Suroviny

1 velký pevný lilek
2 zelené tlustostěnné papriky
1 pálivá paprička
olivový olej
2 stroužky česneku
(kouřová) sůl, pepř
1/2 lžíce vinného octa
špetka cukru
2 lžičky dijonské hořčice
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejeme gril. Papriky omyjeme, osušíme a nad mírným plamenem opékáme, až slupka zčerná. Pak je vložíme do sáčku nebo misky, dobře uzavřeme a necháme zapařit. Tím se slupka hezky uvolní a papriky půjdou oloupat.

    Lilek omyjeme, propícháme (nebo rozpůlíme a potřeme olejem) taktéž pečeme nad grilem do změknutí. Pak ho oloupeme a nakrájíme na jemno.

  2. Z oloupaných paprik odstraníme semena a co nejvíc vody. Nakrájíme je nadrobno. Na pánev nalijeme olej, přidáme nasekanou pálivou papričku, česnek také nasekaný, zeleninu, ochutíme cukrem, octem, solí (se solí opatrně, pokud budete pomazánku doplňovat balkánským sýrem), pepřem a hořčicí a dusíme do zhoustnutí. Lilek hodně saje, takže můžete olej přidat, výsledek bude hezky krémový. Chuť musí být vyrovnaná, aby nic nevyčnívalo.

  3. Pokud množství surovin znásobíte asi tak 4-5x, můžete v této fázi malidžano sterilovat: Nalijeme hmotu do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 10 minut. Pak navrch nalijeme trochu oleje, rychle uzavřeme a obrátíme na víčko. Necháme chladnout pomalu, nejlépe zabalené do pokrývky na dalších 36-48 hodin. Zchladlé skladujeme v temnu a chladu, otevřené sklenice v lednici.

  4. Do hotové pomazánky přidáme např. nastrouhaný sýr balkánského typu, nasekané vlašské ořechy, bylinky a podobně. Podáváme na opečeném pečivu.

    Zelený ajvar může tvořit i základ nebo doplněk nejrůznějších teplých pokrmů, může doplnit omáčku na těstoviny atd.

Poznámka

Zeleninu můžeme upéct i v troubě, ale to opékání nad grilem jí dodá skvělé kouřové aroma.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Malidžano (Zelený ajvar)

  • Eja57 Eja57

    maris: no mě taky...vyzkouším jen jak bude chvilka času:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    maris: magdalenka: :-K Děkuji, jsem ráda, že se vám recept líbí. Budu ráda, když vyzkoušíte.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Krásny recept, trochu prácny, ale výsledok určite stojí za to!

    Odpovědět

  • maris maris

    Ajvar mám moc ráda, zelený jsem ještě neměla, ale určitě by mi moc chutnal;-):yes::yes:

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo