Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malidžano (Zelený ajvar)

Hodnocení receptu je 4,5 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie248 kJ /
59 kcal
Bílkoviny1,72 g
Tuky2,46 g
Vláknina2,44 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 291 mg
Sůl0,72 g
Sacharidy7,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozehřejeme gril. Papriky omyjeme, osušíme a nad mírným plamenem opékáme, až slupka zčerná. Pak je vložíme do sáčku nebo misky, dobře uzavřeme a necháme zapařit. Tím se slupka hezky uvolní a papriky půjdou oloupat.

Lilek omyjeme, propícháme (nebo rozpůlíme a potřeme olejem) taktéž pečeme nad grilem do změknutí. Pak ho oloupeme a nakrájíme na jemno. Krok 2: Z oloupaných paprik odstraníme semena a co nejvíc vody. Nakrájíme je nadrobno. Na pánev nalijeme olej, přidáme nasekanou pálivou papričku, česnek také nasekaný, zeleninu, ochutíme cukrem, octem, solí (se solí opatrně, pokud budete pomazánku doplňovat balkánským sýrem), pepřem a hořčicí a dusíme do zhoustnutí. Lilek hodně saje, takže můžete olej přidat, výsledek bude hezky krémový. Chuť musí být vyrovnaná, aby nic nevyčnívalo. Krok 3: Pokud množství surovin znásobíte asi tak 4-5x, můžete v této fázi malidžano sterilovat: Nalijeme hmotu do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 10 minut. Pak navrch nalijeme trochu oleje, rychle uzavřeme a obrátíme na víčko. Necháme chladnout pomalu, nejlépe zabalené do pokrývky na dalších 36-48 hodin. Zchladlé skladujeme v temnu a chladu, otevřené sklenice v lednici. Krok 4: Do hotové pomazánky přidáme např. nastrouhaný sýr balkánského typu, nasekané vlašské ořechy, bylinky a podobně. Podáváme na opečeném pečivu.

Zelený ajvar může tvořit i základ nebo doplněk nejrůznějších teplých pokrmů, může doplnit omáčku na těstoviny atd.

Zveřejněno 19. 5. 2020

Poznámka autorky zizala

Zeleninu můžeme upéct i v troubě, ale to opékání nad grilem jí dodá skvělé kouřové aroma.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Malidžano (Zelený ajvar)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2KqJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Malidžano (Zelený ajvar)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2KqJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Komentáře od věci mažu.

maris: no mě taky...vyzkouším jen jak bude chvilka času:yes:

maris: magdalenka: :-K Děkuji, jsem ráda, že se vám recept líbí. Budu ráda, když vyzkoušíte.

Krásny recept, trochu prácny, ale výsledok určite stojí za to!

Ajvar mám moc ráda, zelený jsem ještě neměla, ale určitě by mi moc chutnal;-):yes::yes:

Suroviny:
lilek, paprika, paprika kozí roh pálivá, olej olivový, česnek, pepř, ocet vinný, cukr, hořčice dijonská

Přidat fotografie receptu