

Pomazánka z pečeného lilku
Suroviny
- 1 lilek
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- sůl
- drcený pepř
- bazalka
- 1 malé rajče
- citronová šťáva
Postup přípravy receptu
Lilek propícháme a dáme péct do trouby na přibližně 3/4 hod.
Poté vychladlý rozkrojíme a lžící vydlabeme do misky měkkou upečenou dužinu. Vidličkou rozmačkáme a smísíme s utřeným česnekem, olivovým olejem, citronem, solí, nadrobno nasekanou bazalkou a rajčetem.
Necháme rozležet a vychladit a podáváme s opečenou bagetou či toustovým chlebem.
Poznámka od kuchařky
Dnes jsem dělala http://www.toprecepty.cz/recept/15584-peceny-lilek... a 2 poloviny mi ještě po obědě zbyly. Inspiroval mě komentář Elizy u tohoto receptu s poznámkou o Olivově kuchařce, kterou jsem zatím neznala...tato pomazánka je tedy výsledkem mého hledání na tomto zajímavém webu, použila jsem pečené lilky s česnekem, ale česnek jsem už do tohoto "kaviáru chudých" nedávala, z lilku jsem ho odstranila, stačila chuť a vůně, která se do lilku dostala při pečení.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pomazánka z pečeného lilku
-
tak tohle je vopravdu vyborné jídlo. Vařila mi ho maminka. Škoda, že v Čechach neni moc popularní.
-
mňam lilek je moc dobrý
-
Elizo, přikládám fotku těch fialových paprik, jen jsou trochu orosené, jak jsem je z lednice vyndala do tepla...
-
michsamant, to jsem ještě nezkoušela, ale v létě ho hodlám grilovat takto v celku, uvidím, jak bude chutnat
díky za tip
-
Fialová paprika? Co ti lidé nevyšlechtí...
Ď.
-
mnamky...vies co je este dobre? miesto do trouby dat poprepichovany lilek priamo na horak a otacat ho a opekat az je kozicka poriadne opecena, az do cierna (ako ked papriku osupujes a opekas na horaku). On nad tym horakom chyti taku udenu chut, celkom inu ako z rury. mozno si to uz tak robila a vies, tak ja len ak by si to nevedela. Krasna fotka
-
Eli, to je fialová paprika ze včerejších farmářských trhů
-
Mňááám
. Ten už jsem také zkoušela, lilek miluju. Takže bod.
Co to tam máš zapíchané? Nemůžu to identifikovat...