Medovník od Sebeny
Medovník se u nás celkem rychle zabydlel. Je sice trochu náročnější na svou přípravu, ale zcela jistě za to stojí. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 730 kJ / 8 062 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,82 g |
Tuky | 458,84 g |
Vláknina | 26,50 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 166 mg |
Sůl | 0,29 g |
Sacharidy | 805,32 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kondenzované mléko v plechovce zcela ponořené vaříme mírným varem 2 hodiny v hrnci s vodou. Necháme vychladnout.
Krok 2: Těsto: Ve vodní lázní rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mléko, rum a vejce. Důkladně prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem, dokud se cukr zcela nerozpustí. V míse si připravíme mouku, kypřicí prášek a kakao, promícháme a zalijeme tekutou částí těsta. Mícháme vařečkou dokud se těsto zcela nepromísí, přikryjeme fólii a necháme odpočinout cca 1 hodinu.
Krok 3: Krém: Máslo ušleháme s vychladlým kondenzovaným mlékem do hladkého krému. Umleté ořechy můžete buďto zamíchat do krému a nebo pak sypat na krém (tak to dělám já).
Krok 4: Příprava sirupu: vodu, rum a cukr mícháme tak dlouho až se cukr úplně rozpustí.
Krok 5: Těsto si rozdělíme na pět stejných části (pokud bychom chtěli udělat dva menší medovníky, tak těsto rozdělíme na deset částí).
Krok 6: Na pečicím papíru vyválíme přes potravinovou folii každou část zvlášť na cca 3 mm. Ořízneme na požadovanou velikost. (Kruhy jsem vykrajovala pomoci pokličky od hrnce.) Odkrojky z těsta upečeme nakonec jako jednotnou placku kterou pak nastrouháme na promazaný medovník.
Krok 7: Pečeme každou placku zvlášť při 180 °C cca 5 minut. Po vychladnutí sundáme placky z papíru.
Krok 8: První placku potřeme sirupem jen z vrchní části, pak placku potřeme krémem a posypeme ořechy, další placky natíráme sirupem z obou stran a postup opakujeme
Krok 9: Když máme všechny placky slepené tak celý medovník potřeme zbylým krémem a obalíme v mletém drobení z poslední placky smíchané s ořechy. Necháme den dva proležet.
Zveřejněno 20. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník od Sebeny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K8XM
Moje poznámka
Medovník od Sebeny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K8XM
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 18 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 7 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 8 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 9 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 9 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 9 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 9 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 10 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 10 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 11 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 11 hodinami
Tématické fráze:
recept na medovník,
recept na pravý medovník,
medovnik recept,
pravý medovník recept,
medovnik,
recept medovnik,
pravy medovnik,
výroba medovníku,
pečeme medovník,
krém na medovník,
nejlepší medovník,
medovník originál recept,
jak se dela medovnik,
medovník cena,
sirup na medovník,
medovník s kondenzovaným mlékem,
pravý medovník- recept,
vynikající medovnik,
nejlepší medovník recept,
medovník recepty
Suroviny:
cukr krupice,
máslo,
med,
mléko plnotučné,
mouka hladká,
vejce,
kypřící prášek,
rum,
kakao,
mléko kondenzované,
máslo,
ořechy vlašské,
rum,
voda,
cukr krupice,
ořechy vlašské
Komentáře (58)
Z dovolením jsem přidala 2 fotečky