Svíčková
Typickou českou klasickou omáčkou, kterou podáváme při slavnostních příležitostech, je svíčková. Specifickou chuť smetanové omáčky utváří kořenová zelenina a citrónová šťáva. Samozřejmě nesmí chybět šťavnaté hovězí maso a houskový knedlík.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 891 kJ / 213 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,05 g |
Tuky | 3,20 g |
Vláknina | 22,51 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1,09 g |
Sůl | 2,76 g |
Sacharidy | 28,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hovězí maso osolíme, opepříme, prošpikujeme, zasypeme cibulí pokrájenou nadrobno a zalijeme olejem. Necháme tři dny odležet.
Krok 2: Špek nakrájíme na kostičky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.
Krok 3: V hrnci rozehřejeme špek. Přidáme nakrájenou zeleninu, restujeme a přidáme maso, které necháme ze všech stran zatáhnout.
Krok 4: Podlijeme vroucí vodou, přidáme koření v sítku a zeleninový bujón. Vaříme dvě hodiny.
Krok 5: Maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Dle potřeby osolíme a opepříme, přidáme citrónovou šťávu a zalijeme smetanou.
Krok 6: Krátce povaříme a vrátíme zpět maso. Servírujeme s knedlíkem, plátkem citronu, trochou smetany a brusinkami.
Zveřejněno 3. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r7LK
Moje poznámka
Svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r7LK
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 22 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 24 minutami
Čočka na kyselo
el.mencl před 37 minutami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 39 minutami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 2 hodinami
Kedlubnový salát s vejci a medvědím česnekem
Krista56 před 2 hodinami
Domácí větrníky
Nanina před 10 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 12 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 13 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 13 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 13 hodinami
Tématické fráze:
svíčkova,
svíčková recept,
recept na svíčkovou,
recept svíčková,
nejlepší svíčková,
vepřová panenka recept,
svíčková recepty,
nejlepsi svickova recept,
recepty svíčková,
svíčková z vepřové panenky,
recepty na svíčkovou,
top recepty svíčková,
vařena svíčková,
jak uvařit svičkovou,
recept na nejlepší svíčkovou,
poměr zeleniny na svíčkovou,
svíčková poměr zeleniny,
jak servírovat svíčkovou,
recepty z vepřové panenky,
maso na svickovou
Suroviny:
maso hovězí,
mrkev,
cibule,
celer,
petržel,
koření nové koření,
pepř červený,
bobkový list,
sůl,
pepř mletý,
smetana,
bujón zeleninový,
špek,
šťáva citronová,
Komentáře (19)
na této strance jsem poprvé takže jsem si bohužel nezjistila co v jakém receptu je abych sem nedávala stejny.Zkusila jsem jí poprvé uvařit a vložit sem recept tak se předem všem omlouvám že bohužel i já tam dávám mrkev a celer atd... tudíž je to asi stejné :)
Tara23 ja si opravdu nemyslím , že dělám nejlepší svíčkovou na světě ani to tam nikde nepišu
Ilonahen.... je prošpikované špekem a osolené opepřene a nalozene v oleji a cibuli. :)
Fanda.. já si z toho opravdu nic nedělám :))))
Péťa.. Díky
x.XXX.x:
Mimochodem, "recept" na chléb se sádlem s cibulí tu není a to mě třeba PŘEKVAPUJE