Svíčková omáčka z tlakáče

Omáčky Doba přípravy: 3 hodiny 7 názorů

Omáčky Doba přípravy: 3 hodiny 7 názorů

Suroviny 6 porci

700 g hovězího masa
slanina nebo špek
2 cibule velké
4 mrkve
1 celer
2 petržele
100 g másla
5 bobkových listů
10 kuliček nového koření
3 kuličky celého pepře
1 lžíce hořčice
1 citron
250 ml smetany 33% tuku
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Očistíme všechnu zeleninu, kterou nastrouháme na struhadle. Omyjeme maso, můžeme, ale nemusíme ho prošpikovat. Vezmeme tlakových hrnec, rozpustíme na mírném ohni máslo, na kterém osmažíme cibulku do sklovita, přidáme řádně osolené maso a restujeme. Maso se celé musí pořádně zatáhnout. Přidáme koření, necháme rozvonět a přidáme nastrouhanou zeleninu.

  2. Vše orestujeme a podléváme vodou, cca 1 l. Necháváme dusit v tlakáči cca 90-120 minut. Po dovaření vyndáme maso a koření. Vše rozmixujeme, přidáme šťávu z citrónu a lžíci hořčice. Dochucujeme podle potřeby.

  3. Naředíme a zjemníme smetanou. Poté znovu ochutnáváme. Pokud jsme spokojení, podáváme s houskovým knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Dobrou chuť.

Komentáře k receptu Svíčková omáčka z tlakáče

  • maris maris

    sabipupp: asi by bylo třeba opravit v postupu dobu vaření - píšeš "Necháváme dusit v tlakáči cca 90-120 minut." a to je opravdu moc. Ne každý čte všechny komentáře, aby se dozvěděl, že jsi maso dělala v hrnci;-)

    Odpovědět

  • sabipupp sabipupp(autor receptu)

    bofinka: ano já ho dělala v hrnci, ale jak píše paní pod vámi, svíčkovou můžeme i péct. Je spoustu receptu a spoustu receptu je jiných. ❤️Já ráda tento recept

    Odpovědět

  • sabipupp sabipupp(autor receptu)

    hospodyne: Velice hezky jste to napsala, jinak já osobně svíčkovou miluji a čas ji ráda věnuji❤️.

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Jak jsem dobre pochopila, maso jsi pripravovala v normalnim kastrolu. Mne se totiz zda doba vareni v tlakovem hrnci prehnane dlouha . . . . .

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KJá si myslím, že tento recept naopak může třeba mladou kuchařku inspirovat k vyzkoušení. A co je a není svíčková, o tom by se dalo nekonečně dlouho polemizovat. Viz jiné recepty na TOPkách. Od mletého masa po vepřové i drůbeží. A mezi námi, dusit nebo péci svíčkovou celé dopoledne si můžeme dovolit my, důchodkyně a kuchařky s odrostlými dětmi. Za mě:yes::yes:

    Odpovědět

  • sabipupp sabipupp(autor receptu)

    mika59: Měla jsem krásnou fotku z minulého roku, bohužel jak jsem napsala název svíčková na smetaně nechtělo se to uložit, proto je to svíčková na smetaně z tlakáče, v receptu je proto napsáno že se může dělat v hrnci nebo tlakáči. Jen pro objasnění ❤️

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Mám ráda tlakáč a hodně používám. Jen svíčkovou bych tak neudělala. Prosím, berte to jako jen názor..a určitě ji nehaním, jen si myslím, že tohle jídlo si zaslouží tu péči a čas, si pohrát. Pokud to dělám takhle, je to alla svíčková na rychlo. Ale zase pro někoho proč né.? I já takhle improvizuji. ale není to svíčková...;-)

    Odpovědět