Datlové koláčky (cukroví)
Ochutnejte toto cukroví inspirované arabskou kuchyní. Těsto je ovoněné růžovou vodou a náplň tvoří datle, máslo a aromatické koření. Cukroví můžete tvarovat speciálními kleštičkami nebo ho upéct ve formičkách.
Suroviny pro 3 plechy
asi 150 ks
3plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 47 681 kJ / 11 396 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,46 g |
Tuky | 590,27 g |
Vláknina | 113,83 g |
Cholesterol | 332 mg |
Sodík | 818 mg |
Sůl | 1,80 g |
Sacharidy | 1 339,54 g |
Postup přípravy
Krok 1: Prosátou mouku smícháme s na kousky nakrájeným tukem, olejem, růžovou vodou a vypracujeme hladké měkké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout.
Krok 2: Vypeckované datle umeleme na masovém strojku na hladkou pastu, vmícháme skořici, anýz a hřebíček, přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme.
Krok 3: Z připraveného těsta rukou tvoříme malé kuličky (o hmotnosti zhruba 10 g) a z náplně válečky (každý o hmotnosti asi 7 g).
Krok 4: Každou kuličku těsta v dlani pomocí druhé ruky stlačíme na tenkou placičku, do které zabalíme připravený váleček datlové náplně.
Krok 5: Pomocí speciálních kleštiček ozdobně upravíme. Troubu včas rozpálíme na 200 °C (horní a dolní ohřev) a plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Cukroví vyskládáme na plech a asi 15-20 minut pečeme. Cukroví necháme jen lehce zrůžovět.
Krok 7: Na plechu necháme zcela vychladnout, můžeme jemně pocukrovat.
Zveřejněno 3. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Datlové koláčky (cukroví)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5Myv
Moje poznámka
Datlové koláčky (cukroví)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5Myv
Nejnovější recepty
Kuřecí prsa na nektarinkách podle Romana Pauluse
Přidáno před 9 hodinami
Piškotové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 18 hodinami
Domácí Mila oplatky
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce z fazolek s paprikou a hráškem
Přidáno 26. 7. 2025 18:15:55
Švestkové chutney
Přidáno 26. 7. 2025 14:02:02
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno 26. 7. 2025 06:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koprová omáčka z mléka
LusiPa před 8 hodinami
Rybízová marmeláda do 10 minut
8181bartova před 8 hodinami
Meloun s balkánským sýrem
Lahvacek před 9 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Kajkajak před 10 hodinami
Zapečený hermelínový chleba z horkovzdušné fritézy
tara23 před 10 hodinami
Topinky se salámovou směsí
jurcova1990 před 10 hodinami
Těstovinový salát se sušenými rajčaty, chorizem a bazalkou
Jan Nemec před 11 hodinami
Krkovička z trouby
EvaEvaEva před 11 hodinami
Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem
Jan Nemec před 11 hodinami
Tématické fráze:
datlová pasta recepty,
recepty z datlove pasty,
kuličky z datlové pasty,
datlove vánoční cukroví,
vánoční cukroví z datlové pasty,
datlová pasta,
datlová náplň,
cukroví s datlemi,
datlova pasta recept,
cukrovi s datlovou pastou,
recept z datlové pasty,
datlove testo,
co z datlové pasty,
maamoul,
dort z datlove pasty,
pečeme z datlové pasty,
recepty s datlovou pastou,
pečení z datlové pasty,
arabské datlové cukroví,
recepty na cukroví
Suroviny:
mouka hladká,
tuk rostlinný,
olej rostlinný,
voda,
datle,
skořice mletá,
mletý anýz,
koření hřebíček,
máslo
Komentáře (54)
proč nepoužít normální formičky na těsto ?
http://www.eshop-lilie.cz/katalog.php?typ=16176
http://www.mamincinyrecepty.cz/cukrovi/datlove-cuk...
Martinko, datlové řezy nyní dělat určitě nebudu, ale chceš-li, pošlu ti recept a můžeš si je upéci na oslavu vašich svátků a pak je sem dát též
jarka skrobakova: Temi klestemi se vzdy sevre kousek povrchu testa podel obou stran kazdeho kousku cukrovi, a to vytvori pravidelne vroubky a jakoby vystouple linky..
zuzun, Jitkas: Ma'amul, Maamoul, Zarad, ka'ek Eid..cukrovi ma vice nazvu, a vsechno jsou to datlove kolacky..
Jitkas: Fenomen?
1974andrea: Ja je mam pro estetiku drobnejsi, kazdy kolacek tak 5 - 5,5 cm dlouhy. Ale samozrejme mohou se delat i vetsi. Samotne datle mi take prilis nechutnaji, ale namlete a ochucene korenim, konzistenci povidel, jsou vyborne.