Arabský pita chléb
Arabský chléb pita je tradiční chléb, který se v našich zemích velmi rychle zabydlel díky jenom mnoha variantám využití v kuchyni. Může být přílohou i hlavním jídlem. To pokud pitu naplníme salátem, masem či uzeninou. Prostě všestranný pokrm.
Suroviny pro 16
16
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 180 kJ / 3 867 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,50 g |
Tuky | 41,65 g |
Vláknina | 34,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,84 g |
Sůl | 12,00 g |
Sacharidy | 736,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve 250 ml vlažné vody rozmícháme droždí, cukr a necháme chvilku odstát. Mouku prosijeme, přidáme sůl, olivový olej, kvásek a zbytek vlažné vody. Zaděláme hladké těsto, které nelepí, dobře se s ním pracuje. Těsto ze všech stran i nádobu na kynutí ručně vymažeme trochou oleje, přikryjeme a necháme půl hodinky kynout.
Krok 2: Z vykynutého těsta si utvoříme malé bochánky tak, že opatrně vyklopíme na pracovní plochu, rukou uchopíme část těsta a mezi palcem a ukazováčkem vytlačíme požadovaný kousek, který ukroutíme, zarovnáme na bochánek a položíme na plátno.
Krok 3: Takto uděláme z této dávky 16 kusů a přikryjeme druhým kusem plátna. Necháme 10 minut odpočívat.
Krok 4: Poté si každý kousek rozválíme na placku asi 0,5 cm vysokou. Začínáme u toho bochánku, který jsme udělali jako první. Mouky na posypání pracovní desky není třeba, těsto nelepí.
Krok 5: Remosku rozpálíme na vysokou teplotu. Položíme ji na plotýnku, kterou také zapneme, ovšem na minimum.
Krok 6: Každou placku, začneme u té, kterou jsme rozváleli jako první, v ní zprudka (1 - 2 minuty) dozlatova upečeme (neobracíme). Při pečení se placka nafoukne.
Krok 7: Hotové vyjmeme a necháme vychladnout. Na placku netlačíme, splaskne sama.
Krok 8: Je možné upéct v troubě při maximální teplotě. Placky vkládáme na horký plech a v horní části trouby pečeme asi 2 minuty.
Zveřejněno 3. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Arabský pita chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zYqY
Moje poznámka
Arabský pita chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zYqY
Nejnovější recepty
Minimuffinky
Přidáno před 4 hodinami
Zapékané pirohy
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Vepřová panenka plněná slaninou a nivou, smetanový pórek.
Přidáno před 9 hodinami
Husí prsa s bramborovo-hráškovým pyré
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí sendvič
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kulajda se sušenými houbami
Moanka před 2 hodinami
Pečená bylinková vepřová kýta
Tomas_K před 3 hodinami
Sváteční maková bábovka
Eri86 před 3 hodinami
Svěží jahodový dort
Lauri74 před 4 hodinami
Jablečný koláč s ovesnými vločkami
Nikola73 před 4 hodinami
Chleba s vajíčkem - snídaně nebo večeře
bobnak před 5 hodinami
Kedlubny v sýrovém těstíčku
Sahula před 5 hodinami
Provensálská vepřová kýta
Monkrizova před 5 hodinami
Ovocný jogurťák
danila před 6 hodinami
Tématické fráze:
pita chleba,
pita chleb,
chléb pita recept,
recept na pita chleba,
pita chleb recept,
pita chleba recept,
chléb pita,
recept na chléb pita,
recept pita,
domaci arabsky chleb,
pita chleba bez droždí,
čím naplnit pita chléb,
recept na pita chléb,
pita,
pita chleba s česnekem,
pita chléb bez droždí,
arabské recepty,
pita recept,
recepty pita chléb,
recept pita chleba
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
droždí sušené,
sůl,
olej olivový,
cukr
Komentáře (47)
Muž Pochází z Řecka a chléb jsem upekla právě k řeckým chuťovkám a sklidil velký úspěch.
V troubě, asi na 220°, nic jiného na pečení nemám:) Nemohlo by to být tím, že jsem placky dávala na úplně horký plech a že se třeba trouba tím přendáváním plechů atd. vychladila? Pita je údajně citlivá na to, aby se pekla opravdu v horku. Co myslíte? Díky m.