Utopenci - klasika
Utopenci - ryze český fenomén, známý po celém světě. Vedle nakládaného hermelínu patří mezi typická hospodská jídla, podávaná jako lahůdka k pivu. Receptů na utopence je skoro tolik, kolik je kuchařek, ale vždy chutnají výtečně.
Suroviny pro 1 dávka
1 sklenice s víčkem o objemu 3 l
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 672 kJ / 400 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,28 g |
Tuky | 1,18 g |
Vláknina | 31,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 63 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 82,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Veškeré suroviny na nálev smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Povaříme zhruba 5 minut.
Krok 2: Poté z nálevu vyjmeme veškeré koření a odložíme bokem.
Krok 3: Cibuli nakrájíme na kolečka, špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Každý špekáček na řezu lehce potřeme hořčicí a naplníme kolečky cibule.
Krok 4: Zavařovací sklenici o objemu 3 l i s víčkem důkladně umyjeme a osušíme.
Krok 5: Na dno sklenice rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, čtvrtinu povařeného koření a vrstvu 4 naplněných špekáčků.
Krok 6: Celý proces opakujeme až do naplnění sklenice (vychází zhruba 4 vrstvy), občas vložíme i feferonky.
Krok 7: Poslední vrstvu špekáčků pokryjeme zbytkem cibule a zalijeme vychladlým nálevem až po okraj sklenice.
Krok 8: Uzavřeme víčkem a necháme 5 až 7 dní uležet v chladu.
Krok 9: Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.
Zveřejněno 3. 5. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Utopenci - klasika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o9VL
Moje poznámka
Utopenci - klasika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o9VL
Nejnovější recepty
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno před 12 hodinami
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno před 17 hodinami
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno před 17 hodinami
Vaječný bagel
Přidáno 13. 5. 2025 19:39
Jednoduché a rychlé rizoto s ředkvičkami
Přidáno 13. 5. 2025 17:57
Tartaletky s rebarborovým pudinkem
Přidáno 13. 5. 2025 17:50
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Americký" moučník
Marcela0123 před 3 hodinami
Chalupářské vepřové maso s bramborami
Marcela0123 před 3 hodinami
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
muraia před 10 hodinami
Sněhové pusinky - uvnitř vláčné
bobinas před 10 hodinami
Lilek zapečený s vejcem
Jitka J. před 11 hodinami
Jablečné linecké řezy
Moanka před 11 hodinami
Nízkosacharidový Red Velvet Cake - Low carb
Nadja před 12 hodinami
Americké čokoládové cookies
Majdi_Hladka před 12 hodinami
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Pralenka před 15 hodinami
Hovězí líčka na kávě
Antonausprag před 15 hodinami
Tématické fráze:
jak správně naložit utopence,
utopenci recept ládi hrušky,
domácí utopenci jednoduchý recept,
recepty ládi hrušky utopenci,
utopenci podle ladi hrusky,
utopenci ládi hrušky,
utopencí recept,
lada hruska utopenci,
utopenci,
utopenci klasický recept,
tncz nova test špekačku,
klasicke utopenci,
buřty podle ládi hrušky,
recept na utopence,
utopenci od ládi hrušky,
recepty na utopence z buřtů,
super utopenci,
zavaření utopenci,
utopenci 5l,
jak se delají utopenci
Suroviny:
špekáček,
cibule,
feferonka čerstvá,
hořčice plnotučná,
voda,
ocet,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
cukr krupice,
sůl
Komentáře (12)
A foto by autor měl/a opravdu předělat a vložit ho správně,když už tu recept je,tak ať vypadá i fotečka jak má být
nebo si tu někdo honí triko???