Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 906 kJ / 5 236 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 89,99 g |
Tuky | 212,42 g |
Vláknina | 65,51 g |
Cholesterol | 1,24 g |
Sodík | 476 mg |
Sůl | 1,06 g |
Sacharidy | 708,21 g |
Postup přípravy
Z citronu škrabkou oloupeme několik proužků kůry bez bílé části a vymačkáme šťávu, kterou nalijeme společně s vodou do většího kastrolu.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme je na asi 2 centimetrové kousky a všechny pokud možno “okoupeme” ve směsi citronové šťávy a vody, aby nám nezhnědla. Krok 2: Do hrnce k jablkům přidáme citronovou kůru, cukr, skořici a za občasného míchání necháme jablka změknout, ale nerozvaříme je, měla by držet svůj tvar.
Kukuřičný škrob rozmícháme ve studené vodě a nalijeme ho k téměř změklým jablkům, krátce povaříme. Stáhneme z ohně a necháme vychladit. Krok 3: Těsto:
Studené máslo nakrájíme na kousky a krátce promícháme s prosátou moukou, až směs připomíná drobenku.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a společně s moučkovým cukrem přidáme ke směsi mouky a másla a opět promícháme.
Bílky oddělíme od žloutků.
Do těsta přidáme žloutky, studené mléko a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na půl hodiny odpočinout do lednice.
Troubu předehřejeme na 200ºC. Krok 4: Máslem vymažeme dortovou formu o průměru 24 cm, na dno můžeme dát pečící papír.
Ze dvou třetin těsta vyválíme mezi dvěma archy pečícího papíru nebo potravinářské fólie plát silný asi 4 milimetry a vyložíme jím dno a stěny vymazané formy.
Z jablek odstraníme skořici, citronovou kůru a dáme je do formy na těsto.
Ze zbytku těsto vyvalíme plát o průměru formy a položíme ho nahoru na jablka. Kraje spodního a vrchního těsta k sobě přimáčkneme a spojíme je, přebývající těsto odřízneme.
Vršek koláče potřeme rozšlehaným vejcem, poprášíme moučkovým cukrem a nožem třikrát prořízneme otvory na unikání páry, tím zamezíme svévolnému prasknutí na jiném místě. Krok 5: Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 20 minut, pak teplotu snížíme na 180ºC a pečeme dalších 30-40 minut dozlatava a křupava.
Podáváme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Zveřejněno 1. 9. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný koláč s čedarovou krustou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67lz
Moje poznámka
Jablečný koláč s čedarovou krustou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67lz
Nejnovější recepty
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno před 4 minutami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 3 hodinami
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 3 hodinami
Mini vaflový špíz
Přidáno před 6 hodinami
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno před 14 hodinami
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Markeeta před 15 minutami
Česneková krémová polévka
AnetaHrda před 42 minutami
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
trepka před 6 hodinami
Kuřecí játra na paprikách
Walina1301@gmail.com před 7 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
y.klimova před 12 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Alzbetina Prk. před 14 hodinami
Zapečený špenát
chocho před 16 hodinami
Zapečený květák jako omeleta
sabatova.daniela@tiscali.cz před 16 hodinami
Domácí rizoto
MarketaAn před 17 hodinami
Buchta Himaláje - recept od D.
viki85 před 18 hodinami
Tématické fráze:
jablečný koláč s čedarem,
těsto povaříme ve vodě s medem a dáme péct,
recepty ládi hrušky studeny jablecny kolac
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sýr chedar,
cukr moučkový,
žloutek,
mléko,
jablko,
cukr,
voda,
kůra citronová,
šťáva citronová,
skořice celá,
škrob kukuřičný,
voda,
vejce,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (8)
Jiříku,já bych se moc přimlouvala o uvedení Tvé druhé fotky z blogu s fotopostupem,jako hlavní
Ta nakyslá chuť Granny nám moc chutná