Jablečný koláč s čedarovou krustou

Miquel Kuchař: Miquel

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 6 názorů

Suroviny

Těsto:
-450 g hladké mouky
-200 g ztuhlého másla
-40 g vyzrálého sýra čedar
-30 moučkového cukru
-2 žloutky
-80 ml vychlazeného mléka
Náplň:
-2 kg jablek Granny Smith, oloupaných a bez jádřinců
-100 g cukru
-60 ml vody
-několik proužků citronové kůry
-60 ml čerstvé citronové šťávy
-2 kousky celé skořice
-1 lžíce kukuřičného škrobu
-1 lžíce vody
A ještě:
-1 vejce
-2 lžíce moučkového cukru
- máslo
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Náplň:
    Z citronu škrabkou oloupeme několik proužků kůry bez bílé části a vymačkáme šťávu, kterou nalijeme společně s vodou do většího kastrolu.
    Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme je na asi 2 centimetrové kousky a všechny pokud možno “okoupeme” ve směsi citronové šťávy a vody, aby nám nezhnědla.

  2. Do hrnce k jablkům přidáme citronovou kůru, cukr, skořici a za občasného míchání necháme jablka změknout, ale nerozvaříme je, měla by držet svůj tvar.
    Kukuřičný škrob rozmícháme ve studené vodě a nalijeme ho k téměř změklým jablkům, krátce povaříme. Stáhneme z ohně a necháme vychladit.

  3. Těsto:
    Studené máslo nakrájíme na kousky a krátce promícháme s prosátou moukou, až směs připomíná drobenku.
    Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a společně s moučkovým cukrem přidáme ke směsi mouky a másla a opět promícháme.
    Bílky oddělíme od žloutků.
    Do těsta přidáme žloutky, studené mléko a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na půl hodiny odpočinout do lednice.
    Troubu předehřejeme na 200ºC.

  4. Máslem vymažeme dortovou formu o průměru 24 cm, na dno můžeme dát pečící papír.
    Ze dvou třetin těsta vyválíme mezi dvěma archy pečícího papíru nebo potravinářské fólie plát silný asi 4 milimetry a vyložíme jím dno a stěny vymazané formy.
    Z jablek odstraníme skořici, citronovou kůru a dáme je do formy na těsto.
    Ze zbytku těsto vyvalíme plát o průměru formy a položíme ho nahoru na jablka. Kraje spodního a vrchního těsta k sobě přimáčkneme a spojíme je, přebývající těsto odřízneme.
    Vršek koláče potřeme rozšlehaným vejcem, poprášíme moučkovým cukrem a nožem třikrát prořízneme otvory na unikání páry, tím zamezíme svévolnému prasknutí na jiném místě.

  5. Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 20 minut, pak teplotu snížíme na 180ºC a pečeme dalších 30-40 minut dozlatava a křupava.
    Podáváme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 55 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablečný koláč s čedarovou krustou

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    danielle72:Děkuji:-K To mě těší že někoho inspiruji:-8:-K

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Anna Kocikova:Děkuji:-K, foto přidám, ale hlavní nechám náhled na celý koláč;-)

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    Vím, že tohle vyzkouším:-p. Recepty od Tebe mne opravdu inspirují, je to zkrátka vyšší level :yes:;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Zajímavá kombinace surovin;-)I bez ochutnání vím,že to bude dobrota:-p:yes::-K
    Jiříku,já bych se moc přimlouvala o uvedení Tvé druhé fotky z blogu s fotopostupem,jako hlavní:-*Je tam krásně vidět řez:-K

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    spagetka::yes:Vrchní část je krásně křupavá a jak píšeš, jablka jsou lehce nakyslá. A když se k tomu přidá šlehačka:-p, tak je to naprosto bez chyby.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Rozhodně zajímavý nápad s tím čedarem. Jak čedar chutná, vím, a už jsem i přidávala čedar k jablkům a hruškám - tenkrát mi došla niva a bylo to moc dobré. Takže rozhodně plus a vyzkouším, do těsta jsem ho takto nedávala ;-):-p:yes:
    Ta nakyslá chuť Granny nám moc chutná :yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jablečný koláč s čedarem těsto povaříme ve vodě s medem a dáme péct recepty ládi hrušky studeny jablecny kolac

Zapomněl/a jsem heslo