Sýrové variace
K oslavám příchodu Nového roku neodmyslitelně patří obložené mísy. Načerpejte inspiraci v našem receptu a připravte sýrovou obloženou mísu s několika druhy chuťovek, které zmizí ze stolu tak rychle, že ani nebudete vědět jak.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 740 kJ / 655 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 44,18 g |
Tuky | 45,75 g |
Vláknina | 1,80 g |
Cholesterol | 105 mg |
Sodík | 1,75 g |
Sůl | 4,38 g |
Sacharidy | 15,73 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plátek sýru potřeme krémem, na něj dáme šunku, opět potřeme. Pokračujeme do té doby, než máme 5-6 vrstev.
Krok 2: Poslední vrstva může být buď sýr a nebo šunka.
Vše zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a dáme do ledničky ztuhnout. Krok 3: Pak ostrým nožem nakrájíme na čtverečky, párátkem připíchneme kostičku papriky na ozdobu. Krok 4: Kolečko hermelínu plošně rozkrojíme nožem a ostrou lžičkou vydlabeme vnitřek tak, abychom ho nepoškodili. Krok 5: Vydlabanou hmotu utřeme s kouskem másla, můžeme přidat i prolisovaný česnek a nebo bylinky podle chuti. Krok 6: Přimícháme drobně pokrájenou šunku a papriku a obě poloviny naplníme touto směsí. Pak je k sobě přitiskneme a dáme vychladit. Krok 7: Kolečko hermelínu pak rozkrojíme jako dort na jednotlivé výseče a ozdobíme buď paprikou a nebo podle své fantazie. Krok 8: Sýr dáme do mikrotenového sáčku a ten ponoříme do nádoby s horkou vodou, až se rozpustí na měkkou hmotu. Dáme pozor, aby se tam nedostala voda, proto vršek sáčku vysuneme ven a přiklopíme pokličkou. Krok 9: Až sýr změkne, vyklopíme ho na podložku (mně se osvědčil obrácený plech na pečení) a válečkem ho upravíme do tvaru obdélníku. Necháme vychladit a pak na něj narovnáme plátky šunky. Krok 10: Tu potřeme touto náplní - utřeme kousek másla a nějaký měkký sýr, utřený česnek a drobně nakrájenou papriku. Hezky se v náplni vyjímá červená, žlutá a zelená barva. Krok 11: Připepříme pepřem čtyř barev a vše pak natřeme na sýrový plát se šunkou. Zatočíme do tvaru rolády, zabalíme a dáme chladit. Po ztuhnutí ostrým nožem nakrájíme plátky. Krok 12: Je podobný hermelínu, ale vyrobený v trojúhelníkovém provedení. Rozkrojíme ho stejně jako hermelín, vydlabaný vnitřek smícháme s máslem, utřeným česnekem, do této směsi vmícháme 2 lžíce na jemné plátky nakrájených vlašských ořechů. Naplníme obě poloviny, přitiskneme je k sobě, vychladíme a krájíme na plátky. Krok 13: Z plátkového uzeného kulatého sýru připravíme dortík jako holandské řezy. Náplně uděláme podle toho, které máme rádi. Vždy je nutné připravit alespoň den předem, aby se vše řádně vychladilo a uleželo, že ostrý nůž na krájení je nutnost, netřeba připomínat. Krok 14: Ke kuličkám hroznového vína je nejvhodnější sýr gouda, s eidamem to není ono.
Vše zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a dáme do ledničky ztuhnout. Krok 3: Pak ostrým nožem nakrájíme na čtverečky, párátkem připíchneme kostičku papriky na ozdobu. Krok 4: Kolečko hermelínu plošně rozkrojíme nožem a ostrou lžičkou vydlabeme vnitřek tak, abychom ho nepoškodili. Krok 5: Vydlabanou hmotu utřeme s kouskem másla, můžeme přidat i prolisovaný česnek a nebo bylinky podle chuti. Krok 6: Přimícháme drobně pokrájenou šunku a papriku a obě poloviny naplníme touto směsí. Pak je k sobě přitiskneme a dáme vychladit. Krok 7: Kolečko hermelínu pak rozkrojíme jako dort na jednotlivé výseče a ozdobíme buď paprikou a nebo podle své fantazie. Krok 8: Sýr dáme do mikrotenového sáčku a ten ponoříme do nádoby s horkou vodou, až se rozpustí na měkkou hmotu. Dáme pozor, aby se tam nedostala voda, proto vršek sáčku vysuneme ven a přiklopíme pokličkou. Krok 9: Až sýr změkne, vyklopíme ho na podložku (mně se osvědčil obrácený plech na pečení) a válečkem ho upravíme do tvaru obdélníku. Necháme vychladit a pak na něj narovnáme plátky šunky. Krok 10: Tu potřeme touto náplní - utřeme kousek másla a nějaký měkký sýr, utřený česnek a drobně nakrájenou papriku. Hezky se v náplni vyjímá červená, žlutá a zelená barva. Krok 11: Připepříme pepřem čtyř barev a vše pak natřeme na sýrový plát se šunkou. Zatočíme do tvaru rolády, zabalíme a dáme chladit. Po ztuhnutí ostrým nožem nakrájíme plátky. Krok 12: Je podobný hermelínu, ale vyrobený v trojúhelníkovém provedení. Rozkrojíme ho stejně jako hermelín, vydlabaný vnitřek smícháme s máslem, utřeným česnekem, do této směsi vmícháme 2 lžíce na jemné plátky nakrájených vlašských ořechů. Naplníme obě poloviny, přitiskneme je k sobě, vychladíme a krájíme na plátky. Krok 13: Z plátkového uzeného kulatého sýru připravíme dortík jako holandské řezy. Náplně uděláme podle toho, které máme rádi. Vždy je nutné připravit alespoň den předem, aby se vše řádně vychladilo a uleželo, že ostrý nůž na krájení je nutnost, netřeba připomínat. Krok 14: Ke kuličkám hroznového vína je nejvhodnější sýr gouda, s eidamem to není ono.
Zveřejněno 27. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sýrové variace
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1WEq
Moje poznámka
Sýrové variace
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1WEq
Nejnovější recepty
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 9 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 15 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 16 hodinami
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 19 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 20 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno 1. 9. 2025 21:09:47
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 6 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 6 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 6 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 6 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Andyzvesnice před 6 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
VPetr před 7 hodinami
Svíčková na smetaně
luciehorakova148 před 7 hodinami
Krkovička po farářsku
Olympus před 7 hodinami
Salát z červené řepy, cibule a jogurtu
Eva z HK před 8 hodinami
Nejlepší litý perník
Noumik před 8 hodinami
Tématické fráze:
syrova rolada recept,
sýrové rolády,
sýrová roláda náplně,
www primanapady.cz,
primanapady.cz,
sýrové řezy,
sýrová roláda s ořechy,
nápln do sýrové rolády,
sýrové recepty,
staré recepty bruselský dort,
sýrová roláda hermelínová náplň,
syrova rolada,
primanapady,
křenová sýrová roláda,
náplně do sýrové rolády,
syrova rolada s hermelinem,
sýrový roláda,
náplně do sýrových rolád,
sýrový dortík,
prima napady cz
Suroviny:
sýr plátkový,
šunka,
krém,
paprika čerstvá červená,
sýr hermelín,
máslo,
česnek,
bylinky,
šunka,
paprika,
sýr eidam,
šunka,
máslo,
sýr tavený,
česnek,
paprika čerstvá červená,
pepř čtyř barev,
sýr brie,
máslo,
česnek,
ořechy vlašské,
sýr,
Komentáře (21)