Jablečný koláč s karamelizovanými jablky

hosta Kuchařka: hosta

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 7 názorů

Suroviny

250 g polohrubé mouky
125 g másla
1/3 hrnku moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce zakysané smetany
4-5 tvrdších jablek
3 lžíce krupicového cukru
1,5 lžíce másla
1 vanilkový cukr
hrst ořechů
1 lžíce másla
1 lžíce rumu na potření
moučkový cukr na posypání
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Z všech ingrediencí dobře pracujeme těsto a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Na pánvi necháme zkaramelizovat bez míchání cukr, pak přidáme máslo, oloupaná jablky nakrájená na kousky a ořechy. Promícháme a necháme chvíli dusit.

  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Do koláčové formy dáme rozválenou polovinu těsta tak, aby trochu tvořilo okraj a dáme upéci dorůžova.

  3. Těsto vyndáme z trouby, přidáme jablečnou směs a přikryjeme plackou rozválenou z druhé poloviny těsta a okraje zasuneme k okraji formy. Trochu propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára.

  4. Pečeme asi 25 minut. Po vyjmutí povrch koláče potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu a pocukrujeme.

Poznámka

Je tu mnoho podobných koláčů, přidávám další, který má trochu jiný postup a suroviny.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablečný koláč s karamelizovanými jablky

  • ZaSolanem ZaSolanem

    Díky za recept, moc chutnal, jablka a karamel můžu.
    ..no co se týče cucků, už se stalo, že se nerozpustily a naopak mi z toho vzniklo něco, co se už nedalo nijak moc využít. Taková vyschlá cukrová drobenka. Já začínám pozvolna a opatrně míchat, až je to už od krajů trochu rozpuštěné.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ďakujem za odpoveď - tie biele "cucky" poznám, oni sa potom rozpustia, ale som to považovala normál. Človek sa stále učí...:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Jitkas: lépe bych to neřekla - ověřeno mnoha pokusy;-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    magdalenka: Protoze, kdyz se cukr karamelizuje na sucho, tedy bez pridani vody, se vyuziva jeho prirodni vlhkosti, michanim se z cukru voda vyparuje rychleji a on se nedostane do te spravne teploty a misto aby karamelizoval, dela bile hrudky, jakoby moucnati :-/

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    magdalenka: Jitka to určitě vysvětlí, podle mne se ze začátku nemíchá, že začne dříve rovnoměrněji karamelizovat, osobně ho pak už po počátku karamelizace opatrně promíchám.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Kacírska otázka: prečo nemiešať cukor počas karamelizácie? Jasne, že som o tom už počula, jasne, že to nerobím. Bojím sa, že to prihorí. Preto sa pýtam - má to nejaké odôvodnenie? Dík!

    Odpovědět

  • zizala zizala

Tématické fráze: jablečný koláč naopak jablkový koláč jablecny kolac naopak jablečný koláč karamelizace jablek jak zkaramelizovat jablka kolac naopak jablecny kolac se skaramelizovanymi jablečný koláč naopak s listový drobenkový koláč s karamelizovanými jablky koláč z karamelizovaných jablek kolac a karamelizivanymijablky zkaramelizovana jablka moučníky s karamelizovanými jablky karamelizace ovoce recept karamelizace jablek-recept jablkový koláč naopak karamelizovaná jablka na pánvi koláč s karamelizovanými.jablky jablečný koláč s karamelem z top recepty

Zapomněl/a jsem heslo