Lilky na smetaně

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Zeleninová jídla 23 názorů

Suroviny

2 lilky
300 ml smetany na vaření
nejméně 6 stroužků česneku
jíška (doma připravená nebo granulovaná)
4 lžíce nasekané petrželky
sůl
pepř
olivový olej
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme nejméně 30 minut vypotit.

  2. Každé kolečko rozkrájíme na čtvrtiny, které spolu s jemně nasekaným česnekem osmažíme na olivovém oleji.

  3. Zalijeme smetanou, zmírníme teplotu a necháme 10 minut dusit.

  4. Pokrm zahustíme jíškou, dochutíme solí, pepřem, utřeným česnekem a podle individuální chuti případně i octovým zástřikem.

  5. Do hotového vmícháme nasekanou petrželku a podáváme nejlépe se šťouchanými cibulovými brambory.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lilky na smetaně

  • BronislavaP BronislavaP

    Popravdě, nám tato úprava lilku moc nesedla a to máme lilek opravdu rádi. Asi to bylo mnou, ale za mě :no:;-(

    Odpovědět

  • michsamant michsamant(neregistrovaný)

  • Lucasinka Lucasinka

    Dnes jsem delala k veceri z polovicniho mnozstvi lilku, ktery jsem pokrajela na mensi kousky. Zahustovani ani nebylo potreba a po promichani s gnocchi jsem jeste posypala syrem a dala na chvili zapect...vyborne, mnamka... :-K

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

    V tydnu urcite zkusim a myslim, ze jako priloha vyhraji gnocchi nebo bulgur...bodik leti a tesim se na dalsi receptiky z lilku :-K

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Ano?Tak to som prekvapená,naozaj si napamätám či som niekedy aj kúpila,alebo som mala len tie svoje.Ale boli naozaj krásne,veľké,nemyslím si že by mali málo vlahy.Skúsim teda kúpiť,už len kvôli tomuto receptu a som zvedavá:-O:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ivanka, nikdy nedávam baklažány vypotiť, je mi ľúto vyliať minerály, a ešte sa mi nestalo, aby bol horký. Ak to boli baklažány z vlastnej záhrady, tak to s nimi ja ako s uhorkami, zvyknú horknúť pri nedostatku vlahy. U nás sa baklažánom nedarí, je chladno, tak ich kupujem , často ich varím na rôzne spôsoby a nie sú horké. Skús kúpiť v obchode a skúsiť;-)

    Receptík ukladám a je to bodíííík + :yes::-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Ivanko, hořký určitě není, to bych také nepozřela...;-):-)
    Já podle receptů na lilek také můžu vypadat, že ho snad pěstuju, ale ne... Vysvětlím: maminka mého muže pracuje ve velkoobchodě ovoce-zelenina a každý týden nás zásobuje kily a kily "zdraví" :-). Zeleninu ani ovoce prakticky nekupuju, ale vařit z ní musím často. Lilky mi vozí, protože sama z nich vařit neumí, vaří si svých pár kousků "klasiky" a experimenty zbývají na mě ;-).

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Výbušná,tak to sa ti ozaj podarilo:-D:-D.Baklažán som istú dobu aj sama pestovala,ale tiež som mu nejak neprišla na chuť.Vždy bol horký.Viem,že sa má nasoliť a nechať "vypotiť"ale nejak to nepomáhalo.Ale keď vidím tie fotky a píšeš že to chutí ako hríby...tak by som to rada vyskúšala;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    vybusna a já jsem si říkala, že takové nějaké mušle asi máte v Mnichově, či kde to přebýváš a tak jsem se raději ani blbě neptala:-)):-D:-)):-D:yes::yes:, super překlep, pořád lepší, než nedávno ten můj. Napsala jsem místo "píšu" tak "pí..u":-8

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Výbušná, mně to ani nepřišlo divné...:-) Vlhké mušle se mi zdály docela vhodnou přílohou :-D;-), fakt...:-8

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Elizo - lilek jsem ještě nikdy nevařila, ale už jsem h párkrát jedla (vždy v kombinaci s česnekem). Vypadá to zejímavě. :yes: ;-)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    moje nervy....tak ja som ale nesmiernu somarinu napisala...ze vlhke musle:-8...samozrejme velke musle

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Intenzivně tu přemýšlím... Rýže určitě, ale ten kuskus tak nějak lépe nasákne tou smetánkovou omáčkou...:-p Asi fakt nakonec kuskus (případně bulgur)... Možná by nebyly marné ani gnocchi nebo chlupaté knedlíky, ale to už moc fantazíruju ;-):-D. Abych to Dominikovi ještě nakonec - v rámci výzkumu - celé nezlikvidovala...:-D:-D

    Odpovědět

  • maris maris

    Jani, to já po včerejší kachničce na Veselém kopci taky ;-(

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ještě to tu chvilku rtozpitvávejte a já to nevydržíííím :-D:-D

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: lilek na smetaně lilek a smetana lilek se smetanou recept s lilkem recept lilek smetana jak nasolit lilek varit lilek smetany lilek co varit z lilku bulgur s baklažánem lilek na smetaně recept lilek knedlík lilek se zakysanou smetanou jak upravit lilek lilek recepty hořký lilek lilek s kuskusem a smetanou recept na a lilek recept na a lilek lilek na na smetaně

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít