Naklíčená čočka, hrách
Díky naklíčení jsou hrách i čočka ještě zdravější a lépe stravitelné. Na přípravě není nic složitého, jen je třeba hlídat, aby luštěniny neoschly, ale ani nezůstaly stát ve vodě. Klíčky můžeme použít například do salátů nebo pomazánek.
Postup přípravy
Krok 1: Šošovicu alebo hrach preberieme, umyjeme, dáme do vody napučať na 6-10 hodín.
Krok 2: Vodu zlejeme.
Krok 3: Do umelohmotného sitka dáme staršiu utierku, plátenko namočené vo vode, pridáme mokrú šošovicu, zakryjeme mokrými cípmi utierky, dáme nad hlbšiu misu.
Krok 4: Trikrát denne premyjeme, necháme odkvapať vodu. Zrnká musia byť neustále vlhké, nesmú uschnúť, ale ani stáť vo vode - vtedy začne hnilobný proces a objaví sa aj zápach.
Krok 5: Po dvoch dňoch sa začnú objavovať klíčky. Ak sa objavujú aj zelenkasté lístočky, už sme to prešvihli, mení sa chuť.
Krok 6: Konzumujeme v surovom stave samotné s maslovým chlebom, pridávame do pomazánok, alebo pridávame do zeleninových šalátov.
Zveřejněno 11. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Naklíčená čočka, hrách
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K1Nn
Moje poznámka
Naklíčená čočka, hrách
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K1Nn
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 7 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 20 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno 19. 10. 2025 10:00:02
Kachna s medem a jablky
Přidáno 19. 10. 2025 08:03:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá houbovo-kmínová polévka s krupicovými nočky
essinKa před 14 minutami
Pečená švestková povidla
Prakva před 40 minutami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Zdenislavka před 2 hodinami
Kuře na zelí
kimlo před 3 hodinami
Snídaně "Velbloudí dech"
topsysel před 3 hodinami
Kefírové čokoládové řezy
Praevka před 4 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
sarkasj@seznam.cz před 5 hodinami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
sarkasj@seznam.cz před 5 hodinami
Houbové ragú s těstovinami
VerkaDvorakova před 6 hodinami
Dobrá frankfurtská polévka
Jan Nemec před 15 hodinami
Tématické fráze:
jak naklíčit čočku,
jak naklíčit hrách,
salát z naklíčené čočky,
jak nechat naklicit cocku,
hrach recepty,
klíčky z čočky,
naklíčená čočka salát,
čočka klíčky,
klíčky čočka,
naklíčené obilí,
čočkový salát z naklíčené čočky,
jak naklíčit semena,
klíčky čočky,
recepty z naklíčených semen,
naklicene lusteniny recepty,
jak klíčit čočku,
hrách recept,
naklíčit čočku,
salát z naklíčených semen,
naklíčená čočka saláty
Komentáře (30)
2-3 dňové namočené strukoviny by som ja osobne nekonzumovala.
Včera jsem dala namočit a dneska naklíčit mísu plnou hrachu a mísu čočky. Jenže teď jsem se na někde na internetu dočetla, že by se neměl klíčit loupaný a půlený hrách/čočka. Já se šla podívat, a zjistila jsem, že hrách i čočka jsou půlené! Myslíte, že to vubec neklíčí, nebo to po napůlení nejde???? Moc díky
Když mám více druhů tak jsem si koupila na nakličování speciální plastové mističky nad sebe.
Ale šošovicu, hrach robím tak z 250 g v suchom stave a mám toho po napučaní plné sito. Nezamotajú sa klíčky do vaty?