Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 840 kJ / 4 742 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 148,80 g |
Tuky | 303,50 g |
Vláknina | 22,60 g |
Cholesterol | 2,59 g |
Sodík | 1,08 g |
Sůl | 2,30 g |
Sacharidy | 342,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vymažu a vysypu formu. Velké dorty dělám pouze v „ráfku“, vespod potaženém papírem a ty nevysypávám.
Krok 2: Nastrouhám na mlýnku dohromady ořechy, piškoty a čokoládu (rozlámaná čokoláda se lépe mele, když ji strouháte společně), k tomu přidám 1 KL MLETÉ zrnkové kávy a špetku soli (v originále není sůl uvedena).
Krok 3: Bílky s troškou cukru vyšlehám dohusta.
Krok 4: Žloutky s cukrem ušlehám do bíla.
Krok 5: Do ušlehaných žloutků zamíchám POSTUPNĚ sypkou směs i část sněhu tak, aby z toho nebyl „beton“, nakonec zlehka zbytek sněhu.
Krok 6: Vyklopím do formy a natáhnu k obvodu formy.
Krok 7: Vložím do trouby vyhřáté na 190°C a až těsto vyběhne, snížím teplotu asi na 160°C; nepřikrývám, peču „na oko“, záleží na množství těsta. Zkouším špejlí až nelepí.
Krok 8: Poznámka: Janků dort plní zavařeninou. Sandtnerová potahuje čokoládou a zdobí ořechy. Já plním nastavovaným čokoládovým krémem, potahuji netuhnoucí čokoládou a zdobím želé. Od jisté doby sníh šlehám z nahřátých bílků (je to rychlejší postup). Lepivost-nelepivost špejle testuji na rtu, ale nikomu to neříkejte!
Zveřejněno 15. 3. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ořechový dort podle M. Janků-Sandtnerové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Vkq9
Moje poznámka
Ořechový dort podle M. Janků-Sandtnerové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Vkq9
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 4 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 14 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 19 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 19 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 2 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 4 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 5 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 5 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 5 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 5 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 6 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 6 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 7 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 7 hodinami
Tématické fráze:
sandtnerová recepty,
sandtnerová,
oříškový dort s karamelovým krémem,
recepty sandtnerová,
velky orechovy dort,
m. sandtnerova,
recepty saudnerove,
santnerová recepty cz,
rettigova orechovy dort recept,
ořechový dort recept,
oříškový dort s karamelovýám krémem,
santnerová,
recept ořechový dort,
orecovy dort,
recepty od sandtnerové,
oříškový dort sandtnerová,
velky orecovy dort,
sandtnerova žloutkové řezy,
orechovy dort originál recept,
čokoládový dort sandtnerová
Suroviny:
ořechy vlašské,
piškoty dětské,
cukr,
vejce,
čokoláda,
káva mletá,
cukr vanilkový,
sůl
Komentáře (8)
BEZLEPKOVÁ varianta:
...vynechal jsem piškotové drobečky
***
Po makronkovém období mi zbylo hafo mandlové mouky, tak jsem ji použil místo ořechů...
Jádrovina jako jádrovina...
No, ale vlašáky jsou vlašáky, že
Konečně jsem vyměnil obrázky
Ano, želé nahoru, leč obávám se, že pokud očekáváte želé nalité nahoru na čokoládu, pak vás asi zklamu...
No, ač se jedná o želé, tak není želé jako želé
http://www.labuznik.cz/recept/orechovy-dort-velmi-...
(dort s čokoládou nemohu najít)
Tím obrázkem jsem nechtěl plevelit pod cizím rcp a vložil jsem ho sem (bohužel bez komentáře) jako reakci na diskuzi pod jiným rcp, kde se vedla řeč o vlivu pečení pod alobalem lesklou, či matnou stranou nahoru. Theoreticky to vliv samozřejmě má, ale jak to je v praxi lze viděti na fotto
(až najdu foto k receptu, tak vyměním)
Omlouvám se
Oříškový dort vždy plním krémem, ale jednu plochu každého řezu jemně potírám rybízovým džemem.
Želé nahoru? Dobrý nápad.
Dávám +1