

Tmavý zrníčkový chléb
Suroviny
- 1 kg žitné tmavé mouky
- 500 ml vlažné vody
- 2 dcl mléka
- 2,5 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 100 g dýňových semínek
- 100 g slunečnicových loupaných semínek
- 3 lžíce octa
- 40 g droždí
Postup přípravy receptu
Zaděláme kvásek - 1 lžičku cukru, lžíci hladké mouky, droždí a trochu střídky z včerejšího chleba, zalijeme trochou vlažné vody a dáme vzejít.
Mouku prosejeme, přidáme kvásek, ostatní přísady a zpracujeme těsto (těsto se lepí, ale to je v pořádku).
Necháme hodinu kynout a znovu zpracujeme, toto ještě po půl hodině zopakujeme. Po dvou hodinách kynutí, vyložíme pekáč na maso papírem na pečení a těsto dáme do pekáče, potřeme osolenou vodou a dáme péct. Pečeme na 180 °C 45 - 55 minut a několikrát během pečení potíráme slanou vodou.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tmavý zrníčkový chléb
-
Cardanko Jani, je fakt, že Jan je tady jako máku a recepty jedna báseň, tento chleba je fakt dobrý, měkký a hlavně dlabou ho i děcka. Díky
-
Jani
a že je nás Jan na topkách málo
, o takovém chlebu
se mi již dávno zdálo
pěkný postup - super foto ne jinak než 8.bodu uděleno
-
krásný chlebík
-
tak tohle je něco pro mě
posílám bodíka
-
Krásný chlebík
-
šikovná-bodík
-
-
+1