Žitný zrníčkový chlebík

Suroviny

75 g žitného kvásku
100 g žitné celozrnné mouky jemné
50 g žitné chlebové mouky
150 g (ml) vody
Dále:
150 g (ml) vody
1,5 lžičky soli
40 g suché pšenice
lžíce nemletého máku
200 g žitné chlebové mouky
tuk na vymazání formy
otruby na vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Než vykvasí rozkvásek, uvaříme si pšenici a měkkou necháme odkapat a zchladnout. K vykvašenému rozkvásku (ten můj byl už po 4 hodinách) přidáme zbytek surovin, smícháme a toto těsto pak urovnáme do vymazané a vysypané formy.

  2. Vysypávat vlastně není nutné, ale kabátek z otrub chlebíku moc sluší. Necháme vykynout a v remosce upečeme asi 45 minut. Po upečení vyklopíme z formy, necháme vychladnout na mřížce, aby se chlebík zespodu nezapařil a na 24-36 hodin uložíme.

  3. Teprve pak krájíme. Počáteční kvásek jsem míchala s vodou a moukou v poměru 1:2:2 proto, že kvásku mám doma pořád dost.

  4. Ti, kdo nepospíchají, můžou dát kvásku méně a nechat kvasit přes noc, než ráno zadělají těsto. 30 g kvásku s daným množstvím vody a mouky (tedy 150 g) bude kvasit přibližně 10-14 hodin.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Fotila jsem venku, nádherně svítilo sluníčko a od voňavého chleba jsem pořád musela odhánět nezvané hosty :))))

.

Komentáře k receptu Žitný zrníčkový chlebík

  • senky senky

    Krásný chlebík:yes::yes: ke kvásku jsem ještě nedošla, snad někdy:-8:-8

    Odpovědět

  • nigina nigina

    Chcela by som takto vedieť upiecť chlieb... s kváskom!! Zamilovala som sa do kvásku. Skúšam, čítam o tom, občas chytím z toho depku:-(( , občas sa niečo i podarí. Ale chlieb s kváskom je umenie aj upiecť (hlavne pre trdlá ako ja). Mne sa to nedarí, vždy niečo zbabrem ;-(
    Keď pečiete chlieb, nemusí byť v uzavretej nádobe? čítala som niekde, že to je jediné správne...ale moje dávnejšie pokusy s pečením chleba boli tiež len tak na plechu. Ak ma opustí momentálna depka z pečenia chleba, asi skúsim tiež formu na tortu:-) Zdá sa mi že je to super nápad:-! takže :yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Ten teda je..povedeny chlebik..:yes::yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes: vypadá moc chutně:-p budu muset ten kvásek zkusit, nějak se toho bojím:-8:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    zizala: :-D:-D.....já mám (kdesi v hlavě) uloženy na vyzkoušení bagetky s vařenou pohankou....můžeš zkusit a dát vědět, jak chutnají;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    cathleen: Ale to je SUPER nápad s tou vařenou pohankou, to určitě zrealizuju :yes::yes::yes:;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    pipre: písnu ti SZ, je třeba krmit už 2x denně, ať posílíš mikroflóru v kvásku .;-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    cathleen: Díky za radu:-)
    Kvásek přikrmuji 1x denně, zatím pokaždé nakyne po nakrmení, pak klesne. Zatím nemění barvu, je kyselý, ale není cítit po acetonu a bublinkovatí.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Anna Kocikova: :-)) ono je potřeba počkat tak dlouho, protože kdybys nakrojila dřív, chlebík by byl mazlavý ;-)

    pipre: Jani, tak nedávej nic (ála Babica :-D ) nebo zkus přidat, co máte rádi - vařené krupky, pohanku;-) Remoska malá není, mám tu samou. Jen si musíš najít nějakou nádobu na upečení, která do ní dobře vleze.
    Jak často teď krmíš kvásek a jak reaguje?

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Krásný chlebík:yes: Na žitný kvásek mám zaděláno a kvasí teprve pátý den. Tak ho musím zkusit také. Chlebovou i žitnou mouku mám, jen tu pšenici nemám, dá se něčím nahradit? Remosku mám, ale asi bude malá, jen 2,5 l. Jinak jasně, bodík letí :-):yes::yes:+

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ivi,vidím,že na ten Tvůj nádherně zhotovený chlebíček měl zálusk kde kdo;-):-DTaké nevím,jestli bych i já odolala po upečení tak dlouho čekat:-8Bude jistě velice chutný a vláčný:-p:yes::-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krásný chléb a vidím podle fotek, že Tvé pečení má hodně příznivců nejen z Topek ;-):-)):yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Jako vždy radost pohledět:yes::yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Krasny chlebik!! A ta vychytavka, jak to vse urychlit, je k nezaplaceni.

    Odpovědět

Tématické fráze: žitné otruby žitné otruby recepty žitný chlebík zrníčkový chlebíček zrnickove pecivo žitné otruby recept kvasek z otrub žitný otruby rozkvásek pečivo z žitných otrub žitné otruby, recepty zrníčkové placky zrníčkový chléb recepty recept kváskový zrníčkový chleba v pekárně kváskový chléb po upečení mazlavý zitny s pohankou zrníčkový chléb jak dlouho nechat kvasit kvásek? zrníčkový chléb recept zitni kvásek suchy