Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 829 kJ / 2 110 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,90 g |
Tuky | 24,45 g |
Vláknina | 32,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,43 g |
Sůl | 16,02 g |
Sacharidy | 390,28 g |
Postup přípravy
Zároveň uděláme záparu. Mouku a semínka za stálého míchání zalijeme 250 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Po zchladnutí záparu zakryjeme a uložíme do lednice. Krok 2: Několik hodin před zaděláním těsta vytáhneme z lednice záparu a necháme ji prohřát. Pak k ní přidáme hotový rozkvas, hladkou mouku, sůl a kmín a uhněteme těsto, které necháme vykynout (cca 1-2 hodiny). Krok 3: Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na mírně pomoučněný stůl, popřekládáme a stočíme do bochníku, který pak dáme kynout do moukou vysypané ošatky.
Obě kynutí jsou poměrně rychlejší, záleží ale i na ročním období, síle kvásku a teplotě prostředí, ve které kynou. Krok 4: Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií a i s ní ho sešoupneme na vyhřátou dlaždici do rozehřáté trouby (250 °C/10 minut, 220 °C/cca 25 minut)-
Zveřejněno 8. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WEZ4
Moje poznámka
Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WEZ4
Nejnovější recepty
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí yakitori
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí tandoori špízy s koriandrovou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Grilovaná kachní prsa
Přidáno před 21 hodinami
Barbecue kuře
Přidáno před 21 hodinami
Plněné burgery
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
janakrejzarova před 6 hodinami
Brokolicová polévka
Kajkajak před 6 hodinami
Koprová omáčka
radekfiala před 6 hodinami
Cuketové soudky plněné sýrem a šunkou
KrisZaezemi před 7 hodinami
Špaldový koláč s pudinkem a jablky
Zabiczka před 8 hodinami
Smetanová polévka s kysaným červeným zelím
MirekFM před 9 hodinami
Jogurtový ovocný koláč
maminka Machulka před 9 hodinami
Buchta "Orgasmus"
veronika_straka před 9 hodinami
Makový koláč s třešněmi
Moanka před 13 hodinami
Vepřové plátky s těstovinami
Moanka před 13 hodinami
Tématické fráze:
dýňová semínka do chleba,
zápara z chia semínek,
příprava záparu z pohanky a semínek,
chleb z dýnových semínek,
zápara recept,
recept na tmavý chleba,
spaldovy chleb se zaparou,
chléb se záparou,
chleb dynovych semínka,
zapar ze seminek
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka celozrnná žitná,
voda,
semínka dýňová,
mouka pšeničná,
mouka hladká,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (1)