

Linecký dort - 2 dny předem
Suroviny
- (Linecké těsto potřebujete dvojnásobné množství:)
- 250 g hladké mouky
- 170 g másla
- 70 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- citron - strouhaná kůra z půlky citrónu
- špetka prášku do pečiva
- 250 g hladké mouky
- 170 g másla
- 70 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- citron - strouhaná kůra z půlky citrónu
- špetka prášku do pečiva
- Krém:
- 2,5 dcl mléka
- 80 g hořké čokolády
- 3 vejce (žloutky)
- 60 g cukru
- 0,4 dl rumu
- 30 g másla
- 2 lžičky polohrubé mouky
- špetka soli
- rybízová zavařenina
Postup přípravy receptu
Z mouky, cukru, másla, strouhané citr. kůry a vejce vypracujeme vláčné těsto.
Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v lednici minimálně 1 hodinu odležet. Těsně před zpracováním těsto opět propracujeme.
Troubu si předehřejeme na 170°C. Těsto rozválíme na plát o síle 2mm a podle dortové formy vykrojíme 4 kola o průměru 26 cm.
Do jednoho z nich vykrojíme několik malých kulatých otvorů. Plech vyložíme pečícím papírem, jednotlivě upečeme 4 kola dozlatova a necháme je vychladnout. Odkrojky těsta, co nám zbyly rozválíme a upečeme dozlatova.
Krém :
2/3 mléka přivedeme k varu, ve zbylém důkladně rozmícháme žloutky s moukou, vlijeme do mléka, které se nám vaří a pozvolna vaříme do zhoustnutí.Ke konci varu přimícháme cukr, rum a špetku soli.
Krém odstavíme, třetinu z něj odebereme a rozmícháme v něm nastrouhanou čokoládu. Zbytek necháme zchladnout a vmícháme do něj máslo.
2/3 světlého krému, pečlivě rozrtřeme na první plát ve stejnoměrné vrstvě a velice opatrně ho přiklopíme druhým upečený plátem.
Druhý plát potřeme 2/3 krému s čokoládou, přiklopíme dalším plátem a ten potřeme zavařeninou.
Poslední plát s vykrojenými otvory, potřeme zbylým světlým krémem.
Potřený plát položíme navrch dortu tak, aby byl krém navrchu.
Zchladlé upečené odkrojky důkladně rozdrtíme válečkem a posypeme jím vrchní plát dortu se světlým krémem.
Nakonec dort potřeme po stranách zbylým krémem s čokoládou a necháme alespoň dva dny v lednici odležet.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Linecký dort - 2 dny předem
-
Ivana79: Ano, ty otvory jsou jen na ozdobu a dort se dělá 2 dny předem, aby změkl, jinak je tvrdý a nedá se krájet
-
Tiež mám rada linecké cesto,ale nepochopila som,načo sú na tom vrchnom pláte tie otvory.Iba na ozdobu?A za tie dva dni asi zmäkne,že?Inak sa mi moc pozdáva,aj ten krém,ukladám si
-
-
Linecke mame radi,tak to co nejdrive vyzkousim,vypada to moc dobre
-
No, vypadá skvěle, linecké je u nás oblíbené