Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lutenice - pomazánka z vařených brambor

Netradiční pomazánka z vařených brambor v sobě kombinuje chutě lehce pikantní a zeleninové. Hodí se jak na křupavé a česnekem potřené topinky, tak i na jemný toast nebo naši klasickou veku, tedy na chlebíček.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

31. 10. 2010 19:39

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie4 930 kJ / 1 178 kcal
Bílkoviny16,22 g
Tuky73,40 g
Vláknina20,45 g
Cholesterol 59 mg
Sodík 890 mg
Sůl2,55 g
Sacharidy105,33 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj: časopis Gurmán. Při dochucování jsem navíc přidala dvě suroviny, majonézu a pažitku. Bez nich to stále jaksi nebylo ono.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Katka

6. 2. 2013 10:57

Mooc děkuji za receptík :-)Já dělám Lutenici podobně,podle mamky receptu.Jinak souhlasím ani na Karlovarsku nikdo neví co je Lutenice
:-// Jinak jsem také rodačka z Teplic.

Eduard Vacek

31. 7. 2012 15:29

www.czecharts.comBob Jirásek-Teplice.: Potvrzuji, zlaté kulinářské Proškovy časy měly svůj vrchol v sedmdesátých letech. Lutenice byla nedílnou součástí pokrmu nazvaného šiščata. Byla to varianta anglického bifteku.

tejaja tejaja

30. 4. 2012 12:16

Nie je to ani krajová záležitosť, u nás sa to síce nevolá lutenice, ale vravíme tomu falošný tatarák, ale poznám to už od detstva, babička nám to robila často, a nielen moja, aj kamarátov.;-)

Bob Jirásek-Teplice.

30. 4. 2012 09:04

Lutenica je Balkánský doplněk stravy,není to Teplická záležitost,ale je pravda že Letenici prvně dal do jídelníčku vynikající,již nežijící číšník,kuchař,vedoucí několika provozoven v Teplicích pan J.PROŠEK při otevření restaurace MARICA na Tržním náměstí.Tato restaurace byla sváho času tak oblíbená že na večeře se bylo nutno objednat

zizala zizala (moderátorka)

19. 2. 2012 09:59

exprimus: Přečtěte si komentáře pod receptem, toto je krajový pokrm a s Vámi popisovanou Ljutenicí nemá nic společného ;-)

exprimus

19. 2. 2012 09:28

Existujú stovky receptov na LUTENICU, každý ju vyrába podľa svojej chuti, ale základ dobrej receptúry tvorí kvalitná dlhá hrubostenná paprika kapia, baklažán, paradajkový pretlak, mrkva, príp. feferónky, cesnak, slnečnicový olej a koreniny.
Pre odvážlivcov, ktorí chcú skúsiť vlastný recept, prinášame krátky návod:
Zeleninu očistíme od jadier a stopky. Kapia, takisto aj baklažán sa grilujú, potom ich ošúpeme a pomelieme na hrubo alebo jemne. Vložíme do pekáča a pečieme na platničke sporáka, aby pomaly zmes zhustla pri stálom miešaní cca 2 hodiny. Zmes nesmie zostať riedka a nesmie ani prihorieť. Hotová je vtedy, keď miešame vareškou a zostane nám po nej cestička až na dno pekáča. Pred dokončením pridáme koreniny a necháme vychladnúť. Nakoniec sterilizujeme v zaváracích fľašiach.
A este vela inych prisad podla regionu. Na Balkane zemiaky /brambory/ urcite nie.http://www.toprecepty.cz/recept/15799-lutenice---p...

exprimus

19. 2. 2012 09:23

http://www.toprecepty.cz/recept/15799-lutenice---p...Prava lutenica aj ajvar ma povod na balkane - hodne sa pouziva v Makedonii.Ale aj v BG,RS, HR, BiH zrejme aj v Turecku atd. Rozhodne nejde o odpad a tazko mozete porovnavat s pultami nasich sieti. Prave su z prvotriednych materialov a v podstate niesu rozhodne najlacnejsie. Aj prave domace recepty su zlozitejsie - v niektorych je nutne rozne upravit este vstupne suroviny - napr. papriku ugrilovat a podobne. Narocne na cas. Tieto nahrady - je ako namiesto praveho medu robit doma \"oblbovacek\" s pupavy /pampelisky/ cukru a uvarit.

Loony

13. 11. 2011 20:30

Paia:v praze ji maji v kauflandu jako topinkovou pomazanku (alespon neco hodne podobneho)
jinak lutenice byl puvodne spise odpadni produkt, co se pokazilo to zmatlali dohromady a paprika se postarala o to, aby nebylo nic citit :) Jinak nekdy se do lutenice daval i salam (nejlepe proslej neprodejnej) aby se jeste zuzitkoval. Dobrou lutenici kdysi mivali v Inpeku, ale pak z ni byl ryze odpadni produkt a nedala se uz jist

Paia

6. 11. 2011 16:02

Host: přesně tak, ona je to snad striktně teplická záležitost, nikde jinde to neznají, ani na táborsku, ani v trojúhleníku Praha-Kladno-Beroun, ani v podjizerskohoří, moravákům to taky nic neříká...

PET-lahev PET-lahev

10. 5. 2011 09:54

Jo a ještě tři nastrouhané nakládané okurčičky jsem tam dala navrch: ) Ale věřím tomu, že když by to sloužilo jako podklad třeba na chlebíčky, tak je lepší dodržet původní variantu s méně česnekem např. :-)

PET-lahev PET-lahev

10. 5. 2011 06:54

Ať je to odkudkoliv a jmenuje se to jakkoliv, tak je to fakt dobrota. Trošku jsem musela upravovat pro naše domácí chutě: celá malá plechovka rajského protlaku, malý pytlíček majonézy (žlutooranžový obal-Albert), 1/2 cibule, 4 stroužky česneku, 4-5 lžiček papriky a česneková pažitka, jinak jsem se držela návodu a perfektní věc...Děkuju mockrát za recept, po ochutnání putoval dále rodinou :-K

Host

20. 2. 2011 12:58

Zajímavá diskuse. Já jsem z Teplic a lutenici považuji za něco samozřejmého, netušila jsem, že vy zbytku světa tomu tak není :-O. Jsem ráda, že jste tu tenhle recept nechali, protože název "nepravý tatarák" by mě nenapadl a tak bych hledala marně. Začala jsem tu sice hledat recept na speciální lutenici z mletého masa, ale asi mi bude muset stačit tenhle. Každopádně i za něj děkuji

karkulka

1. 11. 2010 11:34

Můžu jedině potvrdit:-8.Jsem z Ústí a lutenici miluju i když už asi taky není tak dobrá jak bývala. V Berouně není:-S a tak jsem odkázaná na vlastní výrobu.

magdalenka magdalenka

1. 11. 2010 10:28

Ešte by som chcela dodať, pretože ten môj falošný skoro tatarák robievam , že to nesmie byť "suché", netreba šetriť olejom (Eliza dala majonézu), lepšie sa to kĺže dolu hrdlom...

Simona Skolakova Simona Skolakova

1. 11. 2010 10:20

Já jsem ještě tento název vůbec neslyšela,tak bych nevěděla vůbec o co jde a tak jsem ráda,že jste to tu vysvětlili.;-)
Nikdy jsem to ještě nejedla,tak to zkusím může to býti dobré.;-):yes:
recept bych tu nechala,zase tolik jich o proti jiným není.;-):-K

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí lutěnice pomazánka z vařených brambor recepty z vařených brambor bulharská lutenice pomazánka z brambor lutenice na topinky jak se dela lutenice vyroba lutenice tatarák z vařených brambor vaření brambor pomazánky recepty jak udělat lutěnici bramborová lutenice domáci lutenice recepty pomazánky z brambor recept z varenych brambor bulharská lutenice recept vařené brambory šiščata top recepty z vařených brambor

Suroviny: brambory, cibule, česnek, majonéza, olej, protlak rajčatový, hořčice dijonská, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, pažitka, omáčka worcesterová, sůl, pepř mletý

TopRecepty.cz

Lutenice - pomazánka z vařených brambor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JQmK