Jablkový závin z Ivy

majda 2 Kuchař: majda 2

Moučníky , Záviny, rolády 16 názorů

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
250 g Ivy
1 žloutek
1 lžíce cukru
špetka soli
1,5 dcl mléka
Na náplň:
jablka
tvaroh
rozinky
cukr
ořechy
skořice
strouhanka
Na potření rozpuštěná Hera nebo vejce
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 100% tuk (Ivu) rozpustíme, necháme vychladnout, pak zpracujeme všechny suroviny v těsto a necháme v ledničce asi hodinu.

  2. Pak těsto rozdělíme na 3 díly, každý rozválíme tence, jemně posypeme strouhankou, rozprostřeme nastrouhaná jablka (dala jsem zavařená), posypeme cukrem, skořicí, rozinky, rozdrcené ořechy vlašské (větší kousky) a nahoru jemně posypeme strouhankou.

  3. Rolujeme do závinu.

  4. Spoj mázneme rozpuštěným tukem, aby se přilepil. Celý závim pomažeme rozšlehaným vajíčkem nebo tukem. Další závin jsem potřela tvarohem a na něj jablka.

Poznámka

Dívala jsem se, že tento recept tady není. Chuť má jak lístkový, možná lepší, protože vydrží dobrý i delší dobu, listový mi chutná jen čerstvě upečený, druhý den už to není tak chutné.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablkový závin z Ivy

  • lomačka lomačka (neregistrovaný)

    Dělám taky, ale bez cukru,pro diabetika :yes:;-)

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    Toto těsto dělám velice často a už hodně dlouho,takže je řádně odzkoušený;-)A taky mám vyzkoušeno,že když těsto nechám v ledničce v sáčku tak 3 dny,tak je ještě lepší a víc lístkovatí.Tak posílám bod a fotečky.Hotový závin jsem nestihla vyfotit,tak snad příště:-K:yes:

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2(autor receptu)

    Mirule,hlavní je,že se snědl a na fotce vypadá dobře!:yes:

    Odpovědět

  • Mirule Mirule

    Zdravím holky a předávám moje poznatky;-( : Kokosový krém asi bude lepší na smažení:-S, závin byl moc dobrý:-p, ale z ivy by byl určitě křehčí,myslím že kokosový tuk způsobil tuhost těsta:-/ Nic méně vše se snědlo:-K:-)
    přidala jsem s dovolením fotku.

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2(autor receptu)

    Děkuji za hodnocení!Recept mám už asi 20let,tento jsem dělala taky s Omegy.

    Odpovědět

  • EvaS EvaS(neregistrovaný)

    také dělám těsto z Ivy, pak se Iva přestala dělat a byla Omega, dnes už je zase i Iva;-)Akorát tuk strouhám jako Anna K. a dávám 500 g hladké mouky, 2 žloutky, trochu soli, žádný cukr a místo mléka vlažnou vodu, tak asi 2 dcl. Jsou z toho 4 "nohavice" a štrúdl dělám na sladko i na slano - špenátový, šunkový a nebo třeba s kyselým zelím, vždy jsem chválená:-8

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: znám, dělám i s tukem Omega, je moc dobrý, peču ho v hodně horké troubě jinak to trvá dost dlouho...

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Dělávám podobné těsto a IVU strouhám na hrubém struhadle:yes:Závin vypadá velice hezky:-p+4:yes:

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    jééé tak dělá štrůdl teta a vždycky u ní sežeru aspon 4 kousky :-)):yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p:yes: dělám podobně, jen místo mléka dávám vodu a přidávám 2 lžíce octa:yes::-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    moc pěkný závin velmi lákavý:-p:yes:+1 i když mne chutná i z listového těsta a to i druhý den.;-):-K

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Mirule, kokosový tuk je ideální především na smažení, používám ho běžně místo oleje či IVY...podle mého ho můžeš klidně použít :-), nemá žádnou pachuť:-K.
    http://www.vegetarian.cz/zajimavosti/kokosadl.html
    http://www.roposoft.com/slunecnice/potraviny/kokos...

    Odpovědět

  • jarka jarka(neregistrovaná)

    ten závin dělá i moje mamka je fakt dobrý,stím kokosovým tukem nic nemůžete skazit,bude to určitě trochu jiné,ale jde vše. Pak se pochlubte,jak to dopadlo,může to mít i zajímavou chuť,:yes::-p

    Odpovědět

  • Mirule Mirule

    majdo děkuji za odpověď:-), tak já to zítra zkusím a dám vědět, jak jsem dopadla:-O;-):-K

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2(autor receptu)

    Mirule,já vůbec neznám kokosový tuk,fakt nevím.Ta Iva právě dělá tu křehkost toho těsta.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: jablkový závin štrůdl z ivy závin z ivy závin z omegy závin tuk iva zavin ze 100% tuku jablkový závin z ivy těsto z ivy štrůdl s tvarohem jablkovy zavin z omegy dobrý jablkový závin jablkový závin 2 lžíce octa těsto na závin z ivy štrůdl s ivy závin ze 100 tuku těsto na štrůdl z ivy jablkový závin ze 100% tuku štrůdl ze 100% tuku recept na štrudl z ivy

Zapomněl/a jsem heslo