Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 30 min. příprava + 20 min. pečení 4 záviny Moučníky , Záviny, rolády 18 názorů

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubá mouka
250 g ztužený tuk (Iva, Lira,...)
2 lžíce oleje
2 dcl mléka
špetka soli
Náplň:
jablka
cukr krupice
skořice mletá
rozinky
ořechy
8 lžic strouhanky
lžička másla
máslo na potření závinů.
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Polohrubou mouku si prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku a na její okraje si nastrouháme na slzičkovém struhadle ztuhlý tuk a lehce jej s moukou promísíme. Doprostřed mouky si uděláme důlek a tam po malém množství přiléváme mléko s olejem a hned tekutinu zapracováváme vidličkou do mouky. Poté ručně rychle vypracujeme ze surovin hladké a nelepivé těsto. To uložíme na chvíli do chladna a mezitím si připravíme jablečnou náplň a strouhanku.

  2. Na větší pánev si dáme malý oříšek másla, pomalu jej rozpustíme a přidáme asi 8 lžic strouhanky. Tu lehce opékáme dozlatova- strouhanka s máslem musí hezky vonět a nesmí se pálit!

  3. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo, nebo plátky.

  4. Těsto si rozdělíme na čtyři stejně velké díly a každý vyválíme na větší obdelníkový plát. (Aby měl plát správný tvar, je dobré jej válet od středu k rohům a pak jen doválet rovné strany).

  5. Plát těsta posypeme strouhankou, jablky, cukrem, skořicí ořechy, zavineme jej a přeložíme a plech s pečícím papírem. Takto pokračujeme i s dalšími díly těsta.

  6. Troubu si předem předehřejeme na 180°C.

  7. Před vložením do trouby záviny shora propícháme, aby mohla unikat pára a záviny nám nepraskly.

  8. Záviny vložíme do předehřáté trouby a po 10 minut jí ztlumíme na 175°C a pečeme do světlé barvy asi 20 - 30 min. dle vlastního spotřebiče.

  9. Hotové záviny ihned po vytažení z trouby, potřeme kouskem ztuhlého másla.

Poznámka

Tento závin peču už dobře 15 let a je u nás velmi oblíbený. Recept mám z knihy 234 x jablko v kuchyni a je to má nejoblíbenější kuchařka na zpracování podzimní úrody.

Závin je první den krásně křehký a kdo má rád těsto vláčnější, stačí ho nechat pár hodin uležet, či upéct den předem. U nás se sní většinou už v té křehké verzi...;-).

Bezvaječný závin v tomto poměru surovin jsem tu nenašla, tak ho přidávám.

Rebeko, konečně jsem se dostala k tomu, přidat sem ten slíbený recept na štrúdl - omlouvám se, za tak dlouhou dodací lhůtu a doufám, že Ti bude po upečení chutnat:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku

  • rebeka rebeka

    Mirko, dnes jsem tvoje-moje:-8:-D štrúdlíky upekla.. já věděla, když jsem ti jako první dávala bodík, že to bude dobrota.. a taky že ano;-):-p:yes::yes:
    s těstem se velmi dobře pracovalo, pořád jsem sice nechápala absenci vajec:-8:-D, ale ve výsledku je štrúdlík krásně křupavý, voňavý a tááák dobrý:-p:-p:yes::yes::yes: zařazuji do svého štrúdlího repertoáru i tento tvůj recept.. nejčastěji dělám yanulliny "strakoničáky", ale tyto jim zdatně konkorují:-D;-)
    P.S. mám t.č. domácí máslíčko:-p, tak jsem s ním pokapala i jablka uvnitř a po upečení štrúdlů jsem máslo vyškvařila do voňavorůžova, přidala trochu rumu a štrúdlíky tímto rumovým máslem potřela.. no mana nebeská:-8:-D:yes:
    posílám veliký dík a obrázky, nevadí-li;-):-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    štrůdlík vypadá nádherně, krásné foto i rcp:yes::yes::-))+bodík;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :-O:-O a pro mne nic?:-(( :-D:-D:-D fakt nádherný!:yes:

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Miruš, krásný štrůdlík, o víkendu se na něj už chystám. Tak vyzkouším ten Tvůj, Rebece věnovaný. :-p:-):yes:+

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    no ten musí být:yes::-D těsto je po upečení křehké že:-? dělám se stoprocentním tukem pivní a je křehký, takže také zkusím:-p teď u nás ovšem vede "Strakonický"

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    hmmmmmmmm:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Nádhera:yes::yes: vyzkouším hned o víkendu:-K:-K jablíčka jsou;-)
    Miruš, kdes tak dlouho byla:-?:-? :-K

    Odpovědět

  • vladi vladi

    :-p:yes:krásný štrůdlík- zrovna jsem se ponořila do Topek , protože mě honí mlsná a začala jablíčková sezona- a narazila jsem na Tvůj suprový receptík na štrůdlík- ukládám a vyzkouším jinak posílám bodíka a ještě by to chtělo alespoň dalších 10 ta krásný fotopostup.:yes::yes::yes::-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    mirca75: ještě jsem zapomněla napsat, ta prdelka:-8 na třetí fotce, je prostě božíí:-D;-):yes::yes: já vždycky všechny okraje sež..:-8:-D:-D no co:-?:-? sama vinu, sama spapááám:-D:-D;-):-p

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Nádhera:-O Mirko, taky mám radost, že Tě opět vidím. Moc mám ráda Tvé recepty, postupy a krásné fotky. Už jsem jich podle Tebe vyzkoušela několik a nikdy mě nezklamaly. tento určitě vyzkouším:-K:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Miruš,takový krásný štrůdlík nemají ani v cukrárně:-KKrásně popsaný receptík včetně fotopostupu:-p+5:yes::-K

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Moc pěkný fotopostup i popis receptu ;-):-K. Věřím, že štrúdl je výborný :-p:-p a hned se po něm "zapráší". :-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    :yes::yes:Perfektní a ukládám do oblíbených :-K:-K

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Magdalenko:-), moc ráda Tě vidím:-K a potěší mě, když rcp. vyzkoušíš.
    Olahok(neregi.):-) děkuju:-K. Pro Simonku se opravdu krásně fotilo, protože její recepty byly moc dobré;-). Škoda, že už jí tu nevídám... Ale stejně dobře se mi fotilo i pro Magdalenku:-K a jiné uživatelky, protože jejich recepty stály vždy za to:yes:.

    Odpovědět

  • olahok olahok(neregistrovaný)

    Též jsem ráda, že jste opět na TOPkách s Vašimi bezva recepty a skvostnými fotkami. Odzkoušela jsem Váš "Medový s jablky", který jste Simonce tak excelentně nafotila.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: ztužený tuk iva těsto ze ztuženého tuku štrůdl ze ztuženého tuku ztužený tuk závin ze 100% tuku jablečný závin ze stoprocentního tuku štrůdl ze stoprocentního tuku závin se ztuženým tukem jablkovy koláč se stoprocentním tukem ztužený tuk na pečení jablečný závin se ztuženým tukem jablkový závin ztužený tuk ztužený tuky na pečení závin ztužený tuk bezvaječný štrůdl jablečný závin ze ztuženého tuku jablecny zavin se stuzenym tukem bezvajecne testo zavin jablečný štrůdl ze stoprocentního tuku jablečný štrudl se ztuženým tukem

Zapomněl/a jsem heslo