

Ostravan
Suroviny
- Na piškot:
- 6 vajec
- 6 lžic cukr krupice
- 6 lžic polohrubé mouky
- Na krém:
- 1/4 l mléka
- 3 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 3 dkg hl.mouky
- dále:
- 25 dkg másla
- 13 dkg cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- piškoty (kulaté)
- rum
- káva
Postup přípravy receptu
Upečeme piškot na velký plech.
Po vychladnutí rozkrojíme po délce na dvě poloviny, jednu půlku namažeme polovinou krému a střídavě se kladou piškoty máčené v rumu a kávě, těsně vedle sebe.
Pak na piškoty natřeme zbytek krému a přikryjeme druhou půlkou upečeného piškotu.
Necháme v chladu nejlépe do druhého dne, vrch zdobíme šlehačkou, posypanou strouhanou čokoládou.
Krém - ve 1/4 l mléka rozmícháme žloutky, vanil.cukr, 3 dkg hl.mouky a na mírném ohni uvaříme do zhoustnutí.
Po vychladnutí vyšleháme s rozšlehaným krémem z másla, cukru moučkového a vanilkového.
Poznámka od kuchařky
Piškot si může každý upéct na jaký je zvyklý, já pekla takový. Fotku nemám, zapomněla jsem to vyfotit, příště doplním.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ostravan
-
já dělám ostravan jako nepečený zákusek s trochu jiným krámem bez kafe ale s rumem a vínem a to je taky dobrota.Jinak Váš recept určitě vyzkouším.
-
do pravého ostravanu patří bílé víno a rum. Je to mana nebeská
-
Tak tento zákusek určitě vyzkouším.To musí být dobrůtka.
-
Děkuji za recept.Dneska jsem upekla a je výborný. Akorát máme rádi marmeládu, tak jsem jí tam trochu přidala a do krému jsem místo vanilkového cukru dala javorový sirup. Dávám bodík
-
Ten piškot je asi dost nízký nebo ne?
-
Posílám bodík
a určitě vyzkouším
vypadá to skvěle
-
Holky děkuji za pochvaly,taky nám doma všem chutná.
-
Majdo2, vééélká dobrota.
a to u nás na severu Čech ostravany v cukrárnách máme
-
Taky pocházím z Ostravy, zákusek se u nás prodává,všichni ho máme mooc rádi.Tvůj recept určitě vyzkouším!
-
Zajímavý receptík +5
a protože pocházím z Ostravy uklánám
a zkusím
-
ostravan perfektní zákusek, ale už ho nedělají posílám bodík za receptík
-
Tak jsme měli dnes ke kávičce,jen ten piškot je trošku jiné chuti jak z té cukrárny,ale jinak
přidala jsem fotečky
-
Ostravana piekla aj moja mamka v cukrarni....
a piekla aj bystricana a parizana...ach jo
-
Děkuji za přivítaní.Zkusila jsem se mezi vás připojit,poprve jsem něco takového zkusila na počítači,jsem taky samouk,moc mi to nejde,ale učím se.Nevím,jestli to bude stejné jak v cukrárně kdysi,ale je to něco podobného a je to dobré.Vyzkoušejte!
-
jééé ostravan byl zákusek jedna báseň!! Ani nevím, jestli se ještě prodává, takže moc díky za recept a vítej u nás!!