Sametová rajská omáčka

Raketa Kuchař: Raketa

Doba přípravy: 1 - 2 hodiny 4 - 5 porcí Omáčky 18 názorů

Suroviny

3 lžíce oleje
1 velká cibule
mrkev
celer
petržel
pár kuliček nového koření
celého pepře
několik lístků bobkového listu
2 velké konzervy loupaných rajčat
2 malé rajčatové protlaky
ostrý kečup
ocet (nebo citr. šťáva)
cukr
sůl
hladká mouka
2 smetany ke šlehání
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozpálíme olej, na to dáme nahrubo nakrájenou cibuli, k tomu nové koření, celý pepř a bobkový list. Koření kromě listu necháme vyvařit v kovovém vajíčku na čaj, odpadá pak pracné lovení z omáčky. Přihodíme kořenovou zeleninu, loupaná propasírovaná rajčata a protlak. Osolíme, osladíme, trochu octa.

  2. Dusíme, dokud se vše nerozpadne, občas můžeme podlít. Vyndáme koření i bobkové listy a vše komplet rozmixujeme. Přecedíme. Čistou omáčku zahustíme hladkou moukou ve vodě a necháme ještě povařit.

  3. Znovu můžeme dochutit ostrým kečupem, sůl, cukr, může být i maggi. A nakonec to hlavní - do hotové omáčku zamícháme smetanu ke šlehání. Podáváme s nejlépe domácím houskovým knedlíkem.

Poznámka

Omáčku můžeme, ale nemusíme závěrečně přecedit, já to dělám spíše jen pro jistotu, máme rádi 100% hladkou strukturu. To samé platí pro zahuštění moukou - nemusí být, díky zelenině je omáčka hustá i tak - záleží na preferenci strávníků.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 21 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sametová rajská omáčka

  • Raketa Raketa(autorka receptu)

    Eli, takhle krasne fotky bych ani ja neudelala ;-):yes: jasně, šlehačka se dávat nemusí nebo se může dát míň, jak kdo chce. naše rodina ale tu smetanovou chuť zbožňuje.. :-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Shodou okolností jsme na dnešek měli naplánovanou rajskou, tak byla podle tohoto receptu. Jen tu smetanu nechtěli všichni, přidal si jí jen někdo.
    Posílám obrázky:-).

    Odpovědět

  • Raketa Raketa(autorka receptu)

    takže jsme právě odhalily tajemství dokonalý rajský - je to perník švestky v čokoládě!! :yes::yes::-p:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Raketa:teď se nechechtej joooo - jasně je to perník na strouhání, ale bacha - můj mužíček při loňské soutěži u nás tam nastrouhal přesně ten tvůj perník se švestkama a soutěž vyhrál, máme supergril, nedělám si srandu - když jsem ale prošla rodinný recepty, oni dávali švestky a strouhali perník - takže????

    Odpovědět

  • Raketa Raketa(autorka receptu)

    A je to takový ten tvrdý perník na strouhání že? Abych tam nedala ten plněný švestkový politý čokoládou :-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jo hřebíček tlučený dávám taky, u toho perníku - to chce vyzkoušet chuť. Já dávám 2 PL a muž je pro dvojnásobek, takže je to opravdu o chuti ;-)

    Odpovědět

  • Raketa Raketa(autorka receptu)

    dobrý nápad s tím hřebíčkem - vyzkouším. Kolik se dává toho perníku??

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Raketa:já dávám cca 2l omáčky 1-1,5cm kousek skořice a ještě 3 hřebíčky;-):-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Raketa:tak tam skořici nedávej a najdi si svou oblíbenou rajskou ;-), mimochodem já do rajské nedávám skořici ale perník :-p

    Odpovědět

  • Raketa Raketa(autorka receptu)

    Ale např. tak skořice v rajský. Zajímalo by mě, jaký je poměr těch co to maj rádi a co to naopak nemusí. Mně osobně tam skořice dost hodně vadí - už od dob školní jídelny..:-((

    Odpovědět

  • teodorka teodorka

    Rajská bez kořenovky není rajská.
    Dělám podobně, ale na sádle, bez protlaku, bez smetany, se skořicí. Rajčata domácí zavařená do zásoby.

    Odpovědět

  • Raketa Raketa(neregistrovaná)

    svoji druhou rajsou jsem dělala na chatě bez receptu ale protože jsem ji ještě neměla tak zafixovanou v hlavě, zapoměla jsem tam dát tu kořenovku. A ten rozdíl jsem si uvědomila až zpětně, když jsem neměla žádný odpad ze zeleniny. Chuťový rozdíl prakticky žádný. :-O:-))

    Odpovědět

  • Raketa Raketa(neregistrovaná)

    Bibinka:Děkuju za přivítání:-8:-) a tu závislost už teď začínám pozorovat. Pořád koukám na příspěvky a komentáře a na nejnovější recepty, a přemýšlím jestli nevložím nový recept, a možná se zapojím do dalších diskuzí atd.:-))

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Raketa: Raketo, vítám tě v Topkové rodině jako nového dalšího člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo a načerpala jsi tu plno dobrých receptů a pozor, na Topky může vzniknout nemoc zvanou Topzávislost;-):-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Bývalá synova přítelkyně dělala hotelovku a tam také dávali kořenovou zeleninu do rajdy:-*od té doby jinak nedělám a smetany dávám jen trošku,ale do vajíčka s kořením přidávám asi 1cm celé skořice:-pTento recept je také zajímavý a líbí se mi:-p+3:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jak dochutit rajskou jak dochutit rajskou omacku rajská o rajská omáčka perník rajská omáčka z perníku čim dochutit rajskou rajská omáčka s perníkovým kořením čím dochutit rajskou omáčku perník do rajské omáčky zahuštění rajské omáčky perník do omáčky rajska omačka rajská z perníku rajská omáčka s perníkem rajská perník rajská omáčka recept top recepty rajská omáčka rajská s perníkovým kořením rajská omáčka zahuštěná perníkem jak dochutit rajskou omáčkou