Minimazance s perníkovým kořením a ovocem

LidaD Kuchařka: LidaD

12 - 16 porcí Moučníky , Kynuté 5 názorů

Suroviny

Na těsto:
200 ml mléka
1/2 lžičky cukru
7 g aktivního sušeného droždí
500 g hladké mouky
60 g cukru
1/2 sáčku perníkového koření Vitana
1/2 lžičky soli
citronová kůra podle chuti (asi z 1/2 až 1 citronu)
2 vejce
60 g másla
sušené ovoce podle chuti (brusinky, meruňky, sultánky a mango)
silný horký čaj
rum nebo medovina na namočení ovoce
Na potření:
1 vejce
1 lžíce mléka
Na polevu:
1/2 hrnku práškového cukru
1 lžíce mléka
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si uvaříme klasický čaj, přidáme podle chuti rum či medovinu, a zalijeme sušené ovoce, aby se nasáklo. Necháme ho louhovat v této alkoholové lázni po celou dobu, než ho dáme do těsta. Před přidáním do těsta ovoce zcedíme a "grog", ve kterém s louhovalo, můžeme vypít.

  2. Připravíme si droždí - mléko ohřejeme asi na 37 stupňů, přidáme droždí a cukr, zamícháme a necháme stát asi 10 minut, než droždi začne pěnit.

  3. Mezi tím si ve velké míse smícháme mouku, cukr, perníkové koření, sůl a citronovou kůru.

  4. Když se droždí zpění, přidáme do sypkých ingrediencí a promícháme.

  5. Přidáme vejce a mícháme, a pak přidáme změklé máslo a vpracujeme do těsta.

  6. Nakonec přidáme ovoce (přecezené, bez nálevu, v němž se louhovalo), a hněteme těsto až je hladké a pružné, alespoň 5 minut.

  7. Dáme těsto do naolejované mísy a necháme ho hodinu kynout na teplém místě.

  8. Když těsto zdvojnásobí objem, znovu ho proválíme, a pak rozdělíme na 12 - 16 kousků.

  9. Utvoříme bochánky, položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozmíchaným vejcem s mlékem a na povrchu nařízneme křížek.

  10. Pak necháme opět odpočívat na teple, aby znova nakynuly - asi 1/2 až 1 hodinu.

  11. Pak si rozpálíme troubu na 205 stupňů Celsia, znova potřeme bochánky vejcem a mlékem, a dáme do trouby, kde pečeme asi 15 minut, až jsou krásně zhnědlé a uvnitř propečené (zkusíme špejlí).

  12. Po vychlazení uděláme na bocháncích křížek z polevy.

Poznámka

Těsto je podobné mazanci, ale to perníkové koření tomu dodává zajímavou chuť. Anglicky jsou to Hot Cross Buns, t.j. "teplé křížové bochánky", ale ten název by nevystihoval charakter tohoto pečiva, tak jsem to překřtila. Snad to neva.

zdroj: www.joyofbaking.com

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Minimazance s perníkovým kořením a ovocem

  • Patricie Patricie

    :-K:-K\Jou krásné:-D

    Odpovědět

  • Jancza Jancza

    LidaD, díky za odpověď. Teď jsou hotové klasické mazance, takže na tyhle se dostane později. Už se na ně moc těším! A že jsou méně sladké vůbec nevadí. Myslím, že s cukrem se to nemusí zrovna přehánět ;-).

    Odpovědět

  • LidaD LidaD(autorka receptu)

    Jancza, presne tak, primerene, primerene, ja jsem mela pytlik te smesi uz namichane, a bylo toho 120g v suchem stavu, a bylo to tak akorat... Je to moc dobre, i kdyz na dezert mozna malo sladke, no proste jako mazanec, ten taky neni vylozene sladky, jako treba kolac nebo buchty....

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    lidaD...rozhodne neva :-D

    Odpovědět

  • Jancza Jancza

    No to musí být dobrý...:yes: Kolik asi tak dáváš toho sušeného ovoce? Přiměřeně přiměřeně :-)?

    Odpovědět

Tématické fráze: složení perníkového koření buchta z perníkového koření pernik slozeni perníková buchta vitana perníkový kříž perníková medovina recepty na mini ovocné dezerty kolik suseneho drozdi na 500 hladke mouky cuketová buchta s pernikovym kořenim recept na švédský bochanky prášek do perníku-složení medovina,kolik koření recept koláč s tvarohem a perníkovým kořením kříž na mazanci kříž na mazanci alkoholová buchta s tvarohem jak se vaří perníková medovina grog s ovocem buchta s pernikovim korenim poernikove koreni slozeni

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít