

Drůbeží (hovězí) na fazolkách a bylinkách
Suroviny
- 500 g drůbežího masa
- 400 g sterilovaných fazolek v mírně slaném nálevu, slité a okapané
- 30 g hladké mouky
- 20 g rostlinného tuku
- 3 dcl mléka (dle potřeby)
- bazalka – čím víc tím líp
- rozmarýn
- sůl
- vývar
Postup přípravy receptu
Maso nakrájíme na kousky a v kastrolu nasucho opečeme do šeda. Podlijeme vývarem nebo vodou s kostkou bujonu, ale pouze do výšky masa, maso nesmí plavat!!! a dusíme do měkka – cca 20 minut. Promícháváme a hlídáme vodu, aby se úplně neodpařila a maso se nepřichytilo, dle nutnosti doléváme, ale opět jen do výšky masa. Po chvilce k masu vhodíme nadrobno nakrájenou hrst bazalky, asi 5 lístků rozmarýnu, špetičku soli a dodusíme.
Mezitím si na pánvi opražíme hladkou mouku do světle hněda – pozor na spálení – viz obrázek. Opatrně zředíme mlékem, přiléváme po troškách, ihned roztíráme do hladka, jakmile začne houstnout, znovu přiléváme tenkým praménkem mléko, dokud nezískáme omáčku dle naší chtěné hustoty ( proto se nedá odhadnout množství mléka přesně ) a pěkně rozetřeme do hladka, prováříme za stálého míchání asi 10 minut. – stačí, neb mouka je opražená.
Vmícháme omáčku k masu, pečlivě promícháme, vhodíme kousek rostlinného tuku a necháme rozpustit, vmícháme na kousky nakrájené fazolky, mírně přisolíme a vypneme sporák. Občas zamícháme a necháme spojit chutě cca 5 minut.
Na talíři posypeme bazalkou, kdo chce i rozmarýnem. Nedietáři si dochutí dle své chuti – ale až na svém vlastním talíři! Příloha: vařené brambory se sušenou petrželkou, kmínem, ale prý by šly i kolínka ( dle vyjádření rodiny ). Čerpáno z: Ottova Kuchařka naší vesnice: Léčebné výživy – Dieta při jaterních chorobách – poupraveno. Maso je tam ve variantě hovězí i drůbeží, proto je to takto v názvu.
Poznámka od kuchařky
Tento recept je vhodný nejen pro jaterní dietu, ale i pro diabetiky, odtučňovací dietu.
Chutná pikantně kyselkavě a kupodivu stačí úplně ty bylinky, co jsem dala. Zeť si připravil své pepře a chilli a další a nakonec s údivem nic nepoužil, neb mu to chutnalo takto jen s bylinkami.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Drůbeží (hovězí) na fazolkách a bylinkách
-
ja0411:děkuju, jsem ráda, že chutnalo
-
Tak jsem zkoušela s hovězím masem a čerstvýma fazolkama a k tomu brambůrky,bylo to naprosto výborný
.Zítra zase zkusím s kuřecím masem.Moc díky za príma recept,určitě budu dělat často
-
moc hezké, ale to bych si musela udělat sama pro sebe.. miláček fazolky ee.. v žádné úpravě ani skupenství
-
spagetka:Špagi,jsem technicky velmi nezdatná
-
Kateřina:Jsem ráda, že jste si pochutnali
. Škoda, že mi sem nedáš foto
-
Špagi,dík za super recept.Fazolky taky miluju,celková chuť je fakt super
-
Moc hezký recept, který jistě využiju.
-
Špagetko - hmmmm tak to také můžu
-
Lehké zdravé jídlo
-
Fazolky s těmi bylinkami opravdu vyzkouším.
+6
-
Spagi, bezva dietní bašta, mě by také tak chutnala, takže bod
-
Díky moc
nachos: - to si musíš dokořenit dle své chuti. Tohle je dietní recept na rozházená játra, což bohužel znamená omezení pikantnějšího ochucení. Mně to sice taky chybí, ale když se musí dodržet dieta, nedá se nic dělat. Ovšem vzhledem k tomu, jak to rodinka "zblajzla", tak si myslím, že jim tam žádné výrazné dochucení nechybělo -
To vypadá dobře, jen mi tam chybí nějaké to koření, protože mám ráda výrazné chutě.
-
Špagi fazolky máme moc rádi,tak tvůj recept určitě vyzkouším.
-
Špagetko, fazolky jsou chuťově báječné a u nás moc oblíbené a s masem to nemá chybu
Dávám ti 2.bod