Dušená vepřová kýta

clupmi Kuchař: clupmi

Doba přípravy: 2,5 hodiny 4 porce Vepřové maso 4 názory

Suroviny

1 kg vepřová kýta (bez kosti)
1 cibule (středně velká)
sádlo
máslo
olej
uzený špek
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme uzeným špekem, posolíme, popepříme a necháme v chladnu uzrát.

  2. Do tlakového hrnce dáme sádlo, máslo a olej v poměrech 1:1:1, a to tolik aby bylo pokryté celé dno hrnce zhruba do výšky 1 cm. Na tomto rozpáleném tuku kýtu ze všech stran restujeme spolu s vloženou oloupanou cibulí. Pak podlijeme zhruba dvěma deci vody, uzavřeme a dusíme do měkka.

  3. Zhruba v půlhodinových intervalech otvíráme "tlakáč", zkoušíme tvrdost/měkkost a popřípadě doléváme vodu. Jakmile je maso měkké, tak jej vyndáme a na prkénku naporcujeme na cca 1 cm plátky.

  4. Spolu s výpekem přendáme do kastrolu mírně zaprášíme moukou nebo hotovou suchou, či předem připravenou jíškou. Mouku můžeme také napřed orestovat na sucho na pánvi. Dostatečně provaříme a můžeme podávat.

Poznámka

Záleží na kvalitě masa! My jsme ho měli z nějaké staré vysloužilé prasnice, protože jsme to dělali 3 hodiny. Výsledek byl ale uspokojivý, jinak bych sem recept nedával. Jako přílohu jsme volili salát z dušeného hlávkového zelí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Dušená vepřová kýta

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Anna Kocikova: Upřesňuji časy. První nastavení minutky 45 minut. Po otevření a kontrole znovu nastavení na 40 minut a na potřetí jen 35 minut. Tak to máme, jestli dobře počítám 2 hoďky.:-8

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Masíčko vypadá moc hezky:-p:yes:Ale nepozdává se mi vůbec doba vaření:-SKdyž mám vepřové koleno(což není zase nějaká úchvatná kvalita)hotové do hodiny-záleží na velikosti,tak kýta musí být,pokud je dělaná vcelku do 35minut:-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    MŇam:-* Masenko miluji na všechny způsoby a z papiňáku je dle mého názoru nejlepší.:yes: Jen mi hlava nebere, že se vepřová kýta dusila v papiňáku 3 hodiny!!! Hovězí by za tu dobu muselo být na maděru:-O

    Odpovědět

  • krok krok(neregistrovaný)

    když si neumíš maso připravit, tak to nesváděj na "vysloužilou" prasnici..prasnice do prodeje nejdou, z těch se dělá uherák, vysočina a podobné specialitky:-p..a i z prasnice Ti uvařím jako ze selátka..stačí 24 hod. marinování v kyselém mléku:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: vepřová kýta vepřová kýta bez kosti recept hovezi kyta bez kosti recepty vepřová kýta bez kosti recepty recept veprova kyta recepty z kýty vepřové vepřová kýta bez kostí hovězí kýta jednoduchý recept vepřová kýta recept vepřová kýta recepty recepty na vepřovou kýtu jak připravit vepřovou kýtu recept na vepřovou kýtu vepřová kýta v papiňáku recept vepřová kýta bez kosti jak připravit kýtu recept z veprove kyty recepty z vepřove kyty veprovakyta dušená vepřová kýta-recepty

Zapomněl/a jsem heslo