Noky po římsku s "omáčkou" z rajčat (Gnocchi alla romana di polenta)

Miquel Kuchař: Miquel

Bezmasá jídla 14 názorů

Suroviny

Omáčka:
500 g zralých rajčat
80 g cibule
1 stroužek česneku
1 menší červená paprika
5 lžic olivového oleje
2 lžíce nasekané čerstvé petržele
1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek ( oregáno, šalvěj, rozmarýn )
100 ml masového vývaru
30 g slané ricotty
sůl
Noky:
150 g polenty
1 lžička soli
500 ml vody
Bylinkové máslo:
100 g másla
1 stroužek česneku
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petržel, oregáno, rozmarýn)
Ještě:
máslo na vymazání zapékací mísy
40 g parmazánu
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Omáčka:
    Na spodní straně rajčat si nožem uděláme kříž a ponoříme je na několik vteřin do vařící vody. Rajčata si oloupeme, rozřízneme na půl, vyřízneme stopku a vydlabeme semínka. Dužinu si nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek na plátky, papriku na kostičky. Na oleji si společně s česnekem zesklovatíme cibuli. Přidáme nasekanou petržel, bylinky, papriku a rajčata. Zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a necháme provařit 20 minut na mírném ohni. Těsně před podáváním přimícháme ricotu a přisolíme, je- li to nutné. Omáčku a noky podáváme zvlášť.

  2. Noky:
    Polentu si připravíme podle návodu na obalu s množstvím polenty a vody uvedeným v surovinách. Uvařenou polentu vyklopíme na pečící papír, druhým přiklopíme a válečkem vyválíme na placku o tloušťce cca 1 cm. Vykrájíme placičky, které naskládáme do zapékací mísy nebo menšího pekáčku vymazané máslem. Posypeme parmazánem, polijeme bylinkovým máslem a dáme do vyhřáté trouby na 220°C na funkci grill po dobu 12 minut.

  3. Bylinkové máslo:
    V kastrůlku si rozpustíme máslo, česnek si propasírujeme lisem na česnek a lehce orestujeme. Přidáme nasekané bylinky, promícháme a stáhneme z ohně. Máslem rovnoměrně polijeme polentu

Poznámka

*Lze podávat jako samostatné jídlo, předkrm, nebo i s plátkem masa opečeného na grilu.

*Tyto noky jak už název napovídá jsou typické pro Řím a okolí.

*Recept je z knihy "El gran libro de la cocina italiana" od autorů "Carlo Bernasconi a Christian Teubner".

*Polenta je kukuřičná mouka (krupice) http://clanky.vareni.cz/polenta-tradicni-italske-j...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Noky po římsku s "omáčkou" z rajčat (Gnocchi alla romana di polenta)

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Jak už jsem uvedl recept je z knihy "Velká kniha italské kuchyně" kde pod názvem "Gnocchi alla romana" je uveden tento recept. Jedním z autorů je i kuchař prestižní restaurace v Ženevě Carlo Bernasconi který se specializuje na italskou kuchyni. Více se k tomuto nehodlám vyjadřovat. A jen tak mimochodem nepíše se vItaliji, ale v Itálii.

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    bezva recept

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Abych vam to vysvetlila lepe-vItaliji se vari gnocchi na milion zpusobu,tj. ze semomolina,z brambor a mouky,ze spenatu a ricotty,ze stareho chleba, neco jako nase male kulate houskove knedle.To,co vy jste uvaril, jsou gnocchi di polenta.To jenom na vysvetleni.Gnocchi alla romana jsou vzdy a jenom ze semolina,mleka,vajec a parmezanu.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Príma receptík s krásnýma fotkama:-p+11:yes::-K

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Děkuji všem za komentáře:-K:yes:
    jitka: Dovoluju si nesouhlasit, protože co je dnes zásadního:-? Spousta receptů ať už si vezmeme třeba českou klasiku svíčkovou se různí, každý si ji upraví podle sebe;-) Stačí si zadat do googlu Gnocchi alla romana a uvidíte kolik vám vyjede různých verzí, nehledě na to že jsem uvedl zdroj odkud recept je. Ale abych byl upřímný, přidám do názvu di polenta;-)

    Odpovědět

  • jitka jitka(neregistrovaná)

    Gnocchi alla romana se delaji zasadne ze semolina, mleka a vajec,neco jako ceska krupicova kase s vejci,ktere se pridavaji po odstaveni z ohne.Dale se zapracuje do hmoty strouhany parmezan a dale se postupuje,jak popisujete,to je jiz OK.Jitkina@gmaile.com

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    překrásná práce.. nádhera.. jsem v úžasu:-O:-8:-*:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • aanet3 aanet3

  • AniCiz AniCiz

    :yes:mňaaam:-K:-K:-*

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

  • Masula Masula

  • zizala zizala

    Moc se mi líbí Tvé originální recepty :-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Tak na tomhle bych si určitě pochutnala:-p:yes:, polentu jsem zrovna prvně koupila a přemýšlela jsem, co s ní;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    To vypadá dobře, ale nechám, až budou rajčata jedlá ;-);-), jinak nemám problém :-p:yes:
    Jo dovolím si přidat odkaz, co je polenta, někdo to fakt nemusí vědět, když tak si to přidej do Poznámky ;-)
    http://clanky.vareni.cz/polenta-tradicni-italske-j...

    Odpovědět

Tématické fráze: noky z polenty opečený masový nok název noky z ricotty gnocchi z ricotty gnocchi rajčata noky s omáčkou noky z ricoty polenta noky noky s rajčat placičky z polenty co je polenta kuřecí stehno p římsku placky z polenty gnocchi s italskou omáčkou noky polenta noky z polenty recept gnocchi s ricoty gnocchi di polenta(noky) gnocchi s rajcat jak vyrobit noky z polenty

Zapomněl/a jsem heslo