

Kolečka z polenty
Suroviny 6 porcí
- 300 g kukuřičné krupice
- 6 rajčat
- 120 g úzené slaniny
- 1 velká cibule
- 800 ml mléka
- 3 vejce
- 4 lžíce strouhaného sýra
- mleté černé koření
- sůl
- olej
Postup přípravy receptu
600 ml mlieka zmiešame so 600 ml vody a privedieme k varu, vsypeme krupicu a miešame, kým sa nezačne prilepovať ku dnu.
Kašu vyklopíme na pomúčenú dosku, rozotrieme na hrúbku 1,5 cm a necháme vychladnúť.
Potom vykrajujeme kolieska asi 5 cm priemer.
Pekáč vymažeme a skladáme do neho kolieska polenty striedavo s kolieskami paradajok. Skladáme ich šikmo, nie na ležato.
Slaninu nakrájame, rozpustíme, opražíme na nej nakrájanú cibuľu a zmes prelejeme polentu v pekáči.
V 2 dl mlieka rozšľaháme vajcia, osolíme, okoreníme, premiešame so syrom a zalejeme pekáč.
Pečieme pri strednej teplote, kým vajcia nestuhnú.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kolečka z polenty
-
dexulka: Ďakujem za fotky
-
Tak jsem vyzkoušela tento zajímavý recept.Pro zajímavější chuť i barvu jsem přidala kolečka čerstvé cukety a sypala provensálským kořením a balkánským sýrem.Moc nám chutnalo
Slaninka,sýr i křupavá cuketka tomu dodali lahodnou chuť.Posílám bod i foto
-
Polentu musíš uvariť hustú, aby sa z nej dobre vyrezávali kolieska a udržali tvar. Po vychladnutí bude ešte tuhšia. Kolieska vykrajujen teske k sebe a tie malé okrojky zje manžel, kým sa to upečie.
Kukuričná krupica je bežne dostať, vyzerá ako detská krupička, ale je žltá, teda nie škrob. Predáva sa aj v takých sáčkoch ako detská krupica. -
Jakou má ta polenta konzistenci? Mohu po vykrájení koleček zbytek znovu smíchat zase rozválet jako těsto? Myslím, že mě to docela zaujalo. Jen nevím, kde se dá sehnat kukuřičná mouka. Je to to samé jako kukuřičný škrob, nebo to je něco jiného?